Obrazovanje

Deca roditelja sa invaliditetom dobijaju besplatne udžbenike

Foto: Pixabay
Učenici roditelja sa invaliditetom, dobiće besplatne udžbenike za narednu godinu prema odluci Grada Niša. Za ovu školsku godinu, roditeljima će biti nadoknađeni troškovi. Besplatne udžbenike i nadoknadu za troškove školovanja mogu dobiti sva deca osnovnih i srednjih škola, čiji roditelji ili jedan od roditelja imaju prvi ili drugi stepen invalidnosti.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski istakla je da grad ne može pokriti besplatne udžbenike za sve, ali može se pomoći makar određenim kategorijama. Ona je spomenula i da može postojati mogućnost, ukoliko bude bilo uslova, donese odluka da od prvog septembra svi prvaci dobiju besplatne udžbenike.

Mi nemamo mogućnosti, niti smemo u godini kada je energetska kriza, kada je godina puna izazova, da ulazimo u jednu vrstu situacije iz koje bi kasnije teško izašli. Sa našim skromnim budžetom nije moguće da sva deca dobiju besplatno udžbenike, ali težimo kad tome. Odluka jeste da pomognemo makar nekim kategorijama roditelja”, kazala je Sotirovski.

Gradska većnica  za obrazovanje dr Marija Ranđelović ističe da je bilo mnogo odluka u ovoj godini vezano za prosvetu. „U toku ove godine izgradili smo dva vrtića u naselju “9. Maj“ i “Brzi brod“. Pred sam kraj je izgradnja škole u Leskoviku, čime smo pokazali da su nam jednako važna i deca koja ne žive u urbanom gradskom području. Mislim da ćemo tu školu otvoriti već početkom januara meseca”, podsetila je ona. Dodala je za sledeću godinu u planu izgradnja još tri vrtića, dva samostalno i jedan u saradnji sa Fondacijom Novaka Đokovića.

Kroz ovu novčanu nadoknadu, roditeljima učenika do četrvtog razreda biće nadoknađeno 10.000 dinara, a za učenike od petog do osmog biće 15.000 dinara. Što se srednjoškolaca tiče, nadoknada je u iznosu od 20.000 dinara. Kako bi se otvarilo pravo na ovu pomoć, roditelji moraju da dostave dokumentaciju iz PIO fonda i potvrdu iz škole deteta, Gradskoj upravi za društvene delatnosti.

Anđela Jeremić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Julie Felix
Za 0 minuta

Heaven Is Here

Julie Felix
Billy Gibbons
Za 3 minuta

Treat Her Right From Perfectamundo

Billy Gibbons
Vampiri
Za 5 minuta

Spejs Dzeronimo

Vampiri
Babe
Za 9 minuta

Mirko I Marina

Babe
Intruder
Za 13 minuta

Stay

Intruder

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend