Obrazovanje

Deca se vraćaju u školske klupe, niške škole spremne

Prema novoj odluci Kriznog štaba, stariji osnovci od petog do osmog razreda i srednjoškolci se od ponedeljka vraćaju u školske klupe. O tome su obaveštene školske uprave pa su niške škole spremno dočekale ovu odluku. Pojedini roditelji su zabrinuti zbog epidemiološke situacije, ali većina smatra da deca treba da se vrate u školu jer će tamo najviše naučiti.

Kako je Krizni štab i ranije najavio, deca će se u škole vratiti od 19. aprila. Ta odluka bila je poznata i prethodne nedelje, samo je sada zvanično potvrđena na sednici Kriznog štaba.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je uskoro i raspust oko Uskrsa i naveo da se po tom pitanju postupalo baš kako treba. Isto smatra i načelnik Školske uprave u Nišu Dragan Gejo, koji je za City Smart radio rekao da je taj raspust previđen kalendarom i da traje samo pet dana.

Iako se pojedini roditelji plaše zbog epidemiološke situacije, smatraju da je, uz poštovanje mera, bolje da se deca nalaze u školi. Na taj način mogu više da nauče i da se posvete spremanju završnog ili maturskog ispita. Ova situacija je i najteže pala upravo onima koji se pripremaju za upis u srednju školu ili fakultet. Roditelji kažu da im je nametnuto mnogo više obaveza i da su sluđeni stalnim promenama odluka.

A niške škole su spremne za povratak dece u školske klupe. Deca od petog do osmog razreda kreću u školu u popodnevnoj smeni, kao što je bilo i pre ovog kraćeg prekida, kaže Dušica Tričković, direktorka Osnovne škole “Radoje Domanović”.

“Sve je spremno. Obezbedili smo i dodatni kvalitet naše nastave. Dobili smo 63 tablet računara u okviru projekta “Premošćavanje digitalnog jaza”. Na taj način ćemo edukovati učenike da rade kvalitetnije ukoliko opet dođe do učenja na daljinu. Nastavu ćemo obogatiti, a više pažnje ćemo posvetiti informatičkoj i digitalnoj pismenosti učenika”, istakla je Dušica Tričković.

Ona je dodala da se u školama tek očekuju pismene provere učenika, kao i pripremna nastava za osmake, koja će se održavati uživo svake subote od 10 do 14 sati.

Osnovna škola “Sveti Sava” spremna je za dolazak starijih osnovaca, izjavila je direktorka Sanela Tarana. Ona je naglasila da se posebna pažnja pridaje dezinfekciji.

“Učenici od prvog do četvrtog razreda već dolaze u školu. Škola se redovno dezinfikuje, do 3,4 puta dnevno. Za vreme smena i u toku velikog odmora obavezna je dezinfekcija. U toku časova brišu se brave, toleti i hodnici, dok se učionice čiste u vreme odmora”, objasnila je Tarana.

Učenici se u škole vraćaju od ponedeljka, a i dalje će im biti obavezno nošenje maske, poštovanje distance i najviše po 15 učenika u učionici, kaže načelnik Školske uprave Dragan Gejo.

“Maske će morati da nose i dok se šetaju kroz školu i dok su učionici. Higijena je obavezna. Stalno im se skreće pažnja koliko je važno pranje ruku i dezinfekcija. Škole se provetravaju i tako se pripremaju”, zaključuje Gejo.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Ana Popovic
Za 0 minuta

Can't You See What You're Doing to Me

Ana Popovic
Ray Charles
Za 3 minuta

I Can't Stop Loving You

Ray Charles
Smokie
Za 7 minuta

Needles And Pins (1976)

Smokie
Jp Cooper
Za 10 minuta

Little Bit of Love

Jp Cooper
Rare Earth
Za 13 minuta

Nice to Be With You

Rare Earth

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend