Obrazovanje

Drugi dan polaganja ispita: Učenici zadovoljni pripremama, ali misle da ih je onlajn nastava “oštetila”

Počelo je polaganje ispita u svim školama za osnovce, a danas su mali maturanti polagali matematiku, dok je srpski jezik bio dan ranije. Ispiti će trajati do petka kada će rešavati kombinovani test. Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, završni ispit organizuje se u skladu sa preporukama nadležnih organa i institucija, na način koji osigurava bezbednost i zdravlje učenika i zaposlenih.

Još jedna godina koju je potkačila epidemija se privodi kraju. Učenici koji su nastavu polagali delom onlajn kazali su za City Smart radio da su imali dobre pripreme ali su dosta toga propustili jer takva nastava nije svima legla. Ove godine je priprema za ispit takođe bila digitalizovana što se priprema, pregledanje i obrade testova tiče.

Lejla Goranin iz Osnovne škole “Ratko Vukićević” kaže da je ispit bio relativno lak.

“Sve je bilo na osnovnom nivou, dok je napredan nivo bio izbačen. Srpski jezik je bio jako lak i matematika je bila laka. Dopao mi se ispit”, kazala je za City Smart radio Lejla koja želi da upiše Pravno-poslovnu školu.

Njena drugarica Marija Mladić je saglasna da je ispit bio lak pa veruje da će bez problema upisati željenu srednju školu.

“Nastavu smo uglavnom pratili sa RTS-a i bilo je teško, ali sam se duže spremao”, kazao je učenik iz Osnovne škole “Vožd Karađorđe”.

Njegov drug ipak u onlajn nastavi vidi i pozitivnu stranu, te kaže da su mogli da dobiju bolje ocene.

“Smatram da nam je onlajn nastava dosta pomogla jer  svako može da dobije mnogo bolje ocene nego u školi. Generalno nigde ne vidim sebe. Hteo sam da upišem Gimnaziju “9. maj”, odnosno roditelji mi savetuju tu gimnaziju”.

“Spremala sam se pet meseci i planiram da upišem jezički smer, nemački jezik u Prvoj niškoj gimnaziji “Stevan Sremac”. Onlajn nastava nam nije baš najbolje legla i nisam baš učila ali već imam dovoljno poena za srednju koju želim da upišem”, kazala je učenica iz iste škole.

Njihova drugarica ipak misli da ukoliko neko želi da uči njega ništa ne može da spreči.

“Onlajn priprema je bila super, a što se učenja tiče ko je navikao da uči on je učio svakako, a neko ko nije onda još više nije imao ni volju ni želju”, kazala je.

Simon Anđelković kaže da želi da polaže za matematičko odeljenje u gimnaziji “Bora Stanković”, za koji, kako kaže bi trebalo da ima 280 poena.

“Malo su koliko vidim olakšali test jer postoji više zadataka na zaokruživanje, a ostali su bili malo teži sa postupkom, takođe su više forsirali proporciju a nisu davali scenometriju. Mnogo su pravila zaoštrena i ne daju skoro ništa da se unosi, a ranije su davali hemijske, a to pod navodnicima kako ne bi napisali ništa ni na hemijskama ili rezačima. Kačili su onlajn pripreme, pa smo mogli da pitamo nastavnika ako nam nešto nije jasno”, kaže Simon.

Vanja Nešović planira da upiše Umetničku školu za koju se već neko vreme sprema. Nije zadovoljna svojim znanjem, ali se nada najboljem.

“Mislim da smo mnogo propustili nego što bi inale imali kroz ovakvu nastavu. Onlajn nastava je ostavila rupu u našem znanju i da je zbog toga bilo jako teško, dok njena drugarica dodaje da ih je takva nastava dosta “uništila”.

U petak 25. juna je polaganje kombinovanog testa.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Mononeon
Za 0 minuta

Invisible

Mononeon
Parov Stelar And Kovacs
Za 4 minuta

Snake Charmer

Parov Stelar And Kovacs
Temptations
Za 7 minuta

Superstar (Remember How You Got Where You Are)

Temptations
Mark Morrison
Za 9 minuta

Return of the Mack

Mark Morrison
Soultans
Za 12 minuta

Cant Take My Hands

Soultans

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend