Obrazovanje

Dvadeset petoro trećaka dobilo besplatne udžbenike Fondacije Alek Kavčić

Besplatne udžbenike Fondacije Alek Kavčić za četvri razred osnovne škole, dobilo je jedno odeljenje trećaka, učenika OŠ "Učitelj Tasa". Udžbenici su obezbeđeni zahvaljući donaciji, a iz njih će naredne godine učiti dvadeset petoro osnovaca.

Roditelji koji su došli na dodelu udžbenika sa svojom decom ističu da svakog septembra imaju ogromne izdatke, jer su knjige jako skupe, te su prinuđeni da se odriču drugih stvari.

„Ovo je veliko olakšanje za kućni budžet jer svi znamo koliki su troškovi kad krene septembar, posebno što mi imamo i starije dete. Voleo bih i da starije dete uči radi ovim udžebenicima koji su, verujete i do pet puta jeftiniji, jer bi onda mogli deci da kupimo i nešto drugo“, kazao je jedan roditelj.

I sam učitelj Osnovne škole „Učitelj Tasa“, Dejan Petrović koji je bio inicijator da njegovo odeljenje počne da koristi udžbenike ove Fondacije, ističe da je i sam najpre imao sumnje u kvalitet jer je cena bilo daleko manja, ali su kako kaže njegove sumnje su razvejane.

„Opredelio sam se pre svega jer su udžbenici koje Fondacija nudi petostruko jeftiniji u odnosu na one udžbenike koje smo koristili ranijih godina. Da budem iskren i sam sam imao sumnje u kvalitet, ali kad sam ih naručio uverio sam se da su kvalitetni udžbenici u pitanju“, navodi Petrović i dodaje da je njegovo odeljenje današnje udžbenike dobilo zahvaljući donatorima.

Više od 350 škola u Srbiji trenutno koristi neke udžbenike iz Fondacije, a sve više ih je zainteresovano.

„Najveći otpor prema našim udžbenicima u početku su bile raznorazne dezinformacije, tvrdnje da su to jeftine crno bele kopije, da udžbenici nisu odobreni od strane Ministarstva i druge besmislene tvrdnje, ali ništa od toga nije istina. Što više nastavnika i roditelja saznaje prave informacije to se više i opredeljuju za ove udžbenike“, kazao je Njegoš Petrović iz Fondacije Alek Kavćić.

Podsetimo, osnovni cilj Fondacije jeste napraviti udžbenike koje će đaci iz cele Srbije moći besplatno da koriste, o čemu je bilo reči na tribini održanoj februara meseca u Nišu.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Faithless
Za 1 minut

Hercules - Aaron Neville

Faithless
Ub40
Za 5 minuta

Where Did I Go Wrong

Ub40
Madness
Za 8 minuta

Round We Go

Madness
Rod Stewart With Jools Holland
Za 12 minuta

Aint Misbehavin

Rod Stewart With Jools Holland
Phoebe Green
Za 15 minuta

So Grown Up

Phoebe Green

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend