Obrazovanje

Dve osnovne škole sa teritorije Niša dobile novac za rad učeničkih zadruga

Foto: Fejsbuk stranica Ministarstva prosvete
Petnaest osnovnih škola u Srbiji dobiće od Ministarstva prosvete, ukupno 4 miliona dinara za unapređenje rada učeničkih zadruga. Među njima su i dve osnovne škole sa teritorije našeg grada: "Branko Radičević” iz Gabrovca i “Nadežda Petrović” iz Niške Banje.

Direktori škola su danas potpisali ugovore sa ministrom prosvete Brankom Ružićem, ali na sajtu Ministarstva nije precizirano koliko sredstava će koja škola dobiti.

“Ono što posebno raduje, jeste da među dobitnicima na ovom javnom pozivu imamo dve škole koje su osnovale zadruge po novom pravilniku, a ukupno osam škola koje su prvi put konkurisale za dodelu sredstava za unapređivanje rada učeničkih zadruga“, rekao je ministar Ružić, navodi se u saopštenju.

Kako je naveo ministar projekti sa kojima su se zadruge prijavile podstiču pozitivan i kreativan odnos prema proizvodnom procesu, a neke od njih će sredstva iskoristiti za poljoprivrednu proizvodnju, proizvodnju meda, izradu suvenira, 3D štampanje.

Ministar ističe da je pre svega četiri godine u obrazovnom sistemu bilo aktivno 55 učeničkih zadruga, a da ih je sada 112, što je značajan porast.

“Učeničke zadruge važan su deo obrazovno-vaspitnog rada. Razvijaju preduzetničke kompetencije i jačaju motivaciju učenika, ali i omogućavaju da učenik svoje slobodno vreme provede organizovano, kreativno i korisno“, rekao je Ružić.

Ružić je podsetio da je  Ministarstvo ove godine  dodelilo 9,8 miliona dinara za učeničke zadruge, a na prvom javnom pozivu novac je dobilo 28 škola odnosno utrošeno je 5,8 miliona dinara.

Rad učeničkih zadruga biće unapređen i u osnovnim školama na teritoriji sledećih gradova: Pirota, Vranja, Velike Plane, Kikinde, Kostolca, Kraljeva, Čoke, Sremske Mitrovice, Kragujevca i Zemuna.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 5 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 1 minut

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 58 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 54 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend