Obrazovanje

Elektronsko zakazivanje termina za upis u prvi razred

Roditelji čija deca od septembra polaze u školu, mogu da zakažu upis i termin testiranja deteta preko portala eUprava. Testiranje budućih prvaka obaviće se u periodu od 1. aprila do 31. maja.

Roditelji ili drugi zakonski zastupnici koji su građani Republike Srbiju decu mogu da prijave za testiranje i upis u osnovnu školu korišćenjem usluge eZakazivanje na portalu eUprava.  Kada roditelj pokrene uslugu, potrebno je da odabere školu kojoj dete teritorijalno pripada, ponuđeni termin u školi i popuni osnovni set podataka, a potom klikne na dugme zakaži. Ova usluga je dostupna kako na srpskom jeziku, tako i na jezicima nacionalnih manjina.

,,Upis u prvi razred je važan događaj u svakoj porodici. Zato smo uštedeli roditeljima i vreme i novac i pružili im podršku, kako bi mogli više da se posvete đaku prvaku”, kazao je ministar prosvete, Branko Ružić, prilikom posete škole ,,Ivan Goran Kovačić”, piše na sajtu ministarstva. On je istakao da je dovoljno da roditelj nakon obavljenog zdravstvenog pregleda zakaže termin elektronski. A zatim dovede dete u zakazanom terminu na testiranje. Tom prilikom roditelj prilaže samo ličnu kartu.

Roditelj ne podnosi nikava dokumenta školi, već ih škola pribavlja po službenoj dužnosti i to izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o prebivalištu, uverenje o pohađanju pripremnog predškolskog programa i potvrdu o obavljenom lekarskom pregledu ili lekarskom uverenju. Lekarsko uverenje se odnosi na zdravstveni pregled koji se obavlja kod privatnog lekara.

Ukoliko roditelj ili drugi zakonski zastupnik ima dodatna pitanja i nedoumice u vezi sa zakazivanjem termina, može se obratiti kontakt centru na 011/73-505-57. Telefonska podrška dostupna je od 22. marta 2021. godine i tokom trajanja upisa u osnovne škole svakog radnog dana od 8.00 do 15.00 časova, navode iz ministratva prosvete.

Prema rečima direktora direktora Kancelarije za IT i eUpravu dr Mihaila Jovanovića pošle godine je uslugu elektronskog zakazivanja termina iskoristilo skoro 36.000 roditelja, a 64.724 učenika je upisano putem aplikacije eUpis.

Prvi razred će ove godine upisati 66.864 mališana.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Kenny Rogers
Za 0 minuta

Lady

Kenny Rogers
Shakespears Sister
Za 3 minuta

Hallo

Shakespears Sister
Patrick Swayze
Za 7 minuta

She`s Like the Wind

Patrick Swayze
Randy Crawford
Za 11 minut

Come Into My Life

Randy Crawford
Rosenfeld
Za 15 minuta

Dangerous Woman

Rosenfeld

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend