IT Obrazovanje

ETŠ „Mija Stanimirović“ dobila „učionicu budućnosti“

Elektrotehnička škola „Mija Stanimirović“ dobila je jedinstven, multidisciplinarni prostor, napravljen po modelu učionice budućnosti, koji podstiče eksperimentisanje i preduzimljivost kod učenika. Mejkers lab namenjen je učenicima koji, koristeći prednosti savremene tehnologije, razvijaju nove ideje i stvaraju nove izume poput elektronske rukavice za prevođenje znakovnog jezika.

Profesori ističu da će učionica budućnosti unaprediti i samu nastavu, jer će učenici imati priliku da uče u okruženju koje je njima samima blisko i poznato, te da istovremeno razvijaju kretivnost, kao i da stiču nova znanja i veštine.

„Ova učionica omogućava drugačiji pristup u radu sa decom. U našem školstvu se i dalje radi kao kada sam ja išla u školu, ali deca danas drugačije razmišljaju, oni su naviknuti na uređaje od kako se rode. Mi sada pokušavamo da usaglasimo tempo sa njima, da bismo mogli da ih usmeravamo“, objašnjava  Jelena Rajković, profesor stručnih predmeta i koordinator na projektu.

Rajković ističe da je ovo samo početak i da će se nastava u budućnosti odvijati na potpuno novi način. „Mislim da će ubuduće jedan nastavnik više da bude moderator, da upućuje dete na materijale koji ga interesuju i onda će on tu moći svoj potencijal u potpunosti da pokaže“, smatra sagovornica.

Učionica budućnosti privukla je pažnju učenika, koji je opisuju kao mesto gde mogu da uče, istražuju, dele znanje, i razmenjuju ideje. „Da bi đaci imali motivaciju za neki rad, moraju da imaju neki prostor gde mogu da podstiču svoju kretivnost i ideje, inovativnost. Učionica je namenjena tome da oni na najlakši način razviju svoje ideje u prostoru koji je za to i namenjen“ ističe Martin Mitrović predsednik Učeničkog parlamenta.

Sagovornik dodaje da je akcenat Mejkers laba na arduino sekciji, u okviru koje učenici programiraju male uređaje i mikro kompjutere, zatim na humanitranim akcijama po kojima je škola i poznata, kao i  sekciji 3D modelovanja i štampanja.

Podsetimo, jedan od izuma učenika ove škole je i elektronska rukavica za prevođenje znakovnog jezika, koja nemim osobama omogućava da se izraze na znakovnom jeziku, tako što pokrete prevodi u tekst ili govorni jezik, što olakšava komunikaciju i pruža osećaj samostalnosti i pripadnosti.

Jelena Jocić

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

  • Oni dobijaju pametnu učionicu, a deci ometenoj u razvoju ministarstvo gasi školu za osnovno i srednje obrazovanje „Carica jelena “ . Proverite malo tu temu gospodo.

Trenutno na radiju

The Rolling Stones
Za 3 minuta

Mess it Up

The Rolling Stones
Rick Astley
Za 7 minuta

Maria Love

Rick Astley
Arcade Fire
Za 11 minut

Put Your Money On Me

Arcade Fire
Jain
Za 16 minuta

Dynabeat

Jain
Mariah Carey
Za 19 minuta

Without You

Mariah Carey

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend