Obrazovanje

Gimnazijalci osvojili zlatne medalje na Međunarodnoj olimpijadi iz matematike

Učenici Gimnazije "Svetozar Marković", Andrija Živadinović, koji pohađa drugi razred specijalnog matematičkog odeljenja i Marko Milenković, maturant osvojili su zlatne medalje na "Međunarodnoj olimpijadi Innopolis", iz matematike. 
Marko Milenković Foto: privatna arhiva

“Ovo je vrlo značajan rezultat. Konkurencija je bila jako ozbiljna, a rezultati učenika, čak i nama koji smo ga očekivali, veliko iznenađenje.Verovali smo u naše takmičare i očekivali dobar plasman, ali je ovakav rezultat prevazišao sva naša očekivanja”, ističe ponosni profesor, Miloš Milosavljević.

Milosavljević objašnjava da je konkurencija bila jaka i da se prijavilo nekoliko hiljada učesnika iz celog sveta. Održane su dve kvalifikacione runde, nakon čega je na finale pozvano oko 30 učenika iz celog sveta. Prvobitna zamisao bila da se finale održi u Inopilisu, Univerzitetskom centru u Rusiji, ali je odluka promenjena zbog epidemiološke situcije i finale je održano onlajn.

Sagovornik ističe da je samo takmičenje bilo jako zahtevno, a uslovi nestandardni. Finalni deo takmičenja održan je onlajn, a ocenjivanje je koncipirano tako da se osim  zadataka bodovao i raniji uspeh takmičara.

Andrija Živadinović Foto: privatna arhiva

“Takmičenje traje četiri sata i za to vreme učenik dobija četiri različita problema. Dodatnu poteškoću predstavljalo je i to što su morali da se snimaju iz tri različita ugla, a to je pre svega tehnički zahtevno. Ako se snimak prekine na sve tri kamere u istom trenutku, vi ste diskvalifikovani. Fajlovi koji se šalju su ogromni i samo slanje je zahtevno. Ipak pored svih poteškoća, oni su uspeli i učinili nas ponosnima”, ističe Milosavljević.

Andrija je bi najbolji u svojoj konkurenciji dok je Marko osvojio prvo mesto u svom razredu, a na celoj rang listi bio drugi. Specijalizovano matematičko odeljenje je i na prošlogodišnjem takmičenju imalo dva predstavnika, a jedan od njih je bio upravo Marko Milenković. Niški gimnazijalci su prošle godine osvojili srebro.

Specijalizovano odeljenje u Gimnaziji “Svetozar Marković” postoji 30 godina. Učenici ovog odeljenja su do sada osvojili čak 99 medalja na naznačajnijim svetskim takmičenjima, ne računajući olimpijadu u Inopolisu.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Beautiful South
Za 2 minuta

Look What I Found in My Beer

Beautiful South
Simple Minds
Za 6 minuta

Let There Be Love

Simple Minds
Coldplay
Za 9 minuta

Viva La Vida

Coldplay
Robbie Williams
Za 13 minuta

Kids

Robbie Williams
Portugal. the Man
Za 17 minuta

Live in the Moment

Portugal. the Man

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend