Obrazovanje

Kome je namenjen prostor škole „Carica Jelena“?

Foto: Pixabay
Mogućnost spajanja Specijane škole "Bubanj" i škole za osnovno i srednje obrazovanje "Carica Jelena" koje je izazvalo zabrinutost roditelja i nastavnika, što su nadležni okarakterisali kao famu, na korak je da se ostvari. Prema najavama čelnika gradske vlasti biće oformljen stručni tim koji će dati smernice na koji način treba spojiti ove dve specijalne škole. O tome da je odluka već donešena govori i činjenica da Grad ima donatore koji će dograditi školu na Bubnju, kako bi se prostor koji koristi škola "Carica Jelena" oslobodio, za šta ili koga tačno, nisu precizirali.

Nakon što su zabirnuti nastavnici, ali i roditelji kucali na brojna vrata u potrazi za odgovorima, sastanci sa nadležnima se održavali bez zapisnika, a na pisanje medija o pomenutom problemu odgovaralo na lokalnim, režimu bliksim televizija, gradonačelnica Sotirovki je konačno dala odgovor šta će biti sa školama nakon sednice Gradskog veća.

Gradonačelnica je novinarima kazala da su razgovarala sa direktorkama obe škole, kao i Školskom upravom o spajanju ove dve ustanove.

„Na putu smo da oformimo stručni tim koji će dati smernice na koji način te dve specijalne škole treba da se ujedine. Ono što je suština stvari jeste odluka države da deca sa smetnjama u razvoju pohađaju redovne škole i da se broj dece u specijalnim školama smanjuje, da u niškim specijalnim školama postoje odeljenja gde su jedan ili dva đaka, a minimalno je petoro, Ministarstvo prosvete je  odlučno u tome da grad  treba da ima jednu specijalnu školu, odnosno Resurs centar“, kazala je gradonačelnica.

Sotirovki je dodala da je u planu dogradnja Specijalne škole Bubanj i da već imaju donatore. „Mi imamo i donatore koji žele da dograde školu na Bubnju, da se stvori veći prostor i bolji uslovi za rad nastavnika sa decom. Razgovaraćemo sa nastavničkim većima i roditeljima, a ono što svakako kao grad planiramo da sutradan kroz taj takozvani Resurs centar koji će biti regionalnog tipa, omogućimo jednu vrstu radionica u kojima će ta dečica moči da rade. Struka će reći šta oni to mogu da rade“, kazala je gradonačelica.

Oduka o tome kome ide prostoru škole „Carica Jelena“ na dugom štapu?

„Ministartvo prosvete se ne bavi prostororom, njima je jako važno da oni suštinu stvari urade i odrede. Šta će lokalna samouprava sutradan uraditi sa tim prostorima je odluka koju će biti verovatno za par godina. Da li će to biti Umetnički fakultet ili će prostor biti iskorišćen za neku drugu ili novu školu, to je sve sada na dugom štapu„, kazala je gradonačenica i dodala da suština nije u prostoru i da će struka pokazati kako će se nastava organizovati.

U koje svrhe će prostor škole biti iskorišćen i hoće li se „verovatno će ostati u sistemu obrazovanja“ pretvoriti u nešto sasvim treće ostaje da se vidi.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Martha Reeves
Za 4 minuta

Dancing in the Street

Martha Reeves
Scissor Sisters
Za 6 minuta

Lights

Scissor Sisters
Smiths
Za 10 minuta

Boy With Thorn in His Side

Smiths
Alannah Myles
Za 13 minuta

Black Velvet

Alannah Myles
Platters
Za 17 minuta

The Great Pretender

Platters

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend