Obrazovanje

Krizni štab odlučio: đaci se vraćaju u školske klupe, časovi traju 45 minuta

Foto: Pixabay
Krizni štab je doneo odluku o povratku đaka u školske klupe. Regularna nastava počinje 1. septembra, a časovi traju 45 minuta.

“Škole će početi 1. septembra i časovi će trajati 45 minuta, napravili smo tri modela koji će zavisiti od ukrštanja podataka, zasnovanih na  broju zaraženih, procentu pozitivnih testova, i mera prevencije u samim školama”, kazao  je ministar prosvete Branko Ružić.

Ministar prosvete je predstavio tri modela funkcionisanja škola. Prema njegovim rečima lokalne samouprave će biti svrstane u crvenu, žutu i zelenu zonu.

Ružić je kazao da će se model nastave primenjivati u skladu sa rizikom od epidemije, a na osnovu procene lokalnih Kriznih štabova.

Prvi model podrazumeva povratak đaka u školske klupe. Nastava će se odvijati regularno, neće biti deljenja odeljenja, a đaci će nositi maske. Nastavnici koji su primili vakcinu neće nositi maske sem kada se nalaze na 1,5 metar rastojanja od učenika.

Drugi model je kombinovana nastava. Po ovom modelu učenici bi jedan dan učili od kuće, a nastavu slušali onlajn, dok bi već sledećeg pohađali nastavu u školi.

Kombinovani model nastave mogao bi se primenjivati samo u slučaju ako Tim za škole proceni da ima potrebe za takvim modelom. Ovaj model nastave bi se mogao primenjivati kod učenika petog i šestog razreda, a ukoliko ima više učenika od 16 u jednom odeljenju učenici će se deliti u grupe.

Treći model podrazumeva onlajn nastavu za srednjoškolce i kombinovanu nastavu za osnovce.

Učenici od prvog do četvtog razreda išli bi na časove od 30 minuta i kao i prošle godine delili bi se na grupe manje od 16 učenika. Drugi ciklus od petog do osmog razreda smenjivali bi se u modelu nastave u danu.

Kada je reč o predškolskim ustanovama, deca ni na dalje neće nositi maske, kao ni vakcinisani vaspitači koji nisu dužni da nose maske.

“Ako se jedno dete razboli u grupi ili odeljenju sva deca nose maske, a ovo dete se izdvaja i ide u karantin. Ako bude dvoje obolelih ta grupa ili odeljenje ići će na deset dana onlajn nastave”, objasnio je Ružić.

Prema njegovim rečima  vakcinu protiv korona virusa do sada je primilo oko 4.000 dece školskog uzrasta, dok je 51 odsto nastavnika imunizovano.

Jelena Jocić

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

  • Zašto ne zabraniti, veselja, kao što su Svadbe, punoletstva ,koncerte, i velika okupljanja, tu se narod zarazi, cekate da jedan velikan proslavi 18 rodjendan, pa crte onda sve zatvoriti.

Send this to a friend