Obrazovanje

Kultura sećanja kroz izložbu „Tri značajne ličnosti Sremca“ u Prvoj niškoj gimnaziji

Siromašan, ali odličan, „najbolji đak Niške gimnazije“, Svetislav Tisa Milosavljević, „profesor – izbeglica u Nišu od školske 1941/42. do 1945/46. godine Vladimir S. Milošević, koji je nekadašnjoj Prvoj muškoj gimnaziji i Gradskoj narodnoj muzičkoj školi u Nišu dao izuzetan doprinos u razvoju muzičke pedagogije i Milan Banić, profesor matematike i direktor „Prve muške gimnazije“ (1912-1924) - tri su veoma značajne ličnosti o kojima se u Nišu malo zna. Zato su učenici Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ odlučili da krenu u poduhvat i otkriju više detalja o njihovom životu i radu. Plakati, flajeri, dokumenta, portreti i drugi materijal do koga su došli tokom svog istraživanja biće deo postavke na sutrašnjoj izložbi u svečanoj sali škole. Izložba će biti otvorena u 13 sati, a narednih 7 dana biće postavljena u centralnom holu škole.

Ideja projekta je bila  da se istraži život i rad tri ličnosti, a da se kao produkt rada organizuje izložba na kojoj će nosioci projekta – grupa učenika geografsko-istorijskog odeljenja II/3, predstaviti rezultate svog istraživanja. Reč je o važnim ličnostima iz života škole koji su je nekada davno pohađali ili radili u njoj ili rukovodili radom, a o njima se malo zna u našoj sredini. Projekat je njihov školski zadatak na predmetu „Jezik, mediji i kultura“.

Učenici su tokom prethodnih meseci, uz podršku svoje mentorke Zorice Milenković, tragali za podacima o njihovom životu i radu, posebno iz perioda koji su  proveli u školi: Svetislav Tisa Milosavljević kao učenik(1893), Vladimir S.Milošević kao profesor pevanja(„profesor-izbeglica“ u Nišu od školske 1941/42. do 1945/46.), Milan Banić kao direktor (1912-1924).

Na izložbi će moći da se oseti i duh tih davnih vremena.  Posetioci će moći da vide dokumentaciju do koje se došlo tokom istraživanja, plakat sa njihovim likovima i tekstove sa najznačajnim podacima. Učenici su pripremili i flajere, a biće izloženi i portreti ovih značajnih ljudi – autorski radovi talentovanih učenika drugih odeljenja i razreda.

Izložbu će upotpuniti dokumentarni film o Svetislavu Tisi Milosavljeviću pod nazivom „Ministar, ban, Perikle…“ koji je snimljen u koprodukciji niškog SKC-a i producentskih kuća South Media i Petar Pan 018 iz Niša.

Na izložbi će se učenicima obratiti i Goran Stanković, reditelj i scenarista filma i preneti svoja iskustva o istraživanju i radu na ovom filmu.

Osim ekipe filma veoma važan saradnik na ovom projektu gimnazijalcima je bio i Istorijski arhiv Niš, a posebno Milutin Miltojević, autor knjige „Svetislav Tisa Milosavljević – od Niša do Banja Luke, od vojnika do državnika“

Dan izložbe o „Tri značajne ličnosti Sremca“ biće zapravo dan sećanja na njih. Učenicima je i bio cilj da na ovaj način ožive sećanje na te izuzetne ljude koji su učili, radili ili vodili školu u veoma teškim, turbulentnim vremenima. Uz to,  želeli su i da podsete na njihove zasluge i sve ono što su učinili postavljajući temelje za dalje obrazovanje budućih generacija koje će pohađati nišku gimnaziju, ali i za razvoj sredina i zajednica u kojima su živeli i stvarali, nakon života i rada u Nišu.

Zorica Milenković

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

 • Svaka čast učenicima i profesorima na odabranoj temi koju su sjajno obradili.
  Niš je srpskoj istoriji dao zaista velika imena i značajne ličnosti i to treba pamtiti, pominjati i što češće predstavljati mladima.
  A što se naše gimnazije, niškog „Sremca“ tiče, dovoljno je samo citirati Balaševićeve stihove:
  Al’ tako ponekad,
  Sa mesta se ne pomakneš,
  A opet svima odmakneš.
  Nekad ostati znači trajati!

Trenutno na radiju

Maverick Sabre
Za 1 minut

Emotion

Maverick Sabre
Various Artists
Za 4 minuta

Perfect Day

Various Artists
Arctic Monkeys
Za 8 minuta

Why'd You Only Call Me When You're High

Arctic Monkeys
Mission
Za 10 minuta

Mr. Pleasant

Mission
Ana Popovic
Za 13 minuta

Hold on

Ana Popovic

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend