Obrazovanje

Maturant Gimnazije “Bora Stanković” učestvuje na Svetskoj geografskoj olimpijadi

Ranija takmičenja Foto: privatna arhiva
Vuk Bulatović, maturant niške Gimnazije "Bora Stanković“ uzeće učešće na Svetskoj geografskoj olimpijadi koja se održava u periodu od 12. do 18. jula u onlajn formatu. Nadareni mladić ističe da je ovogodišnja Olimpijada posebna i po tome što obeležava vek postojanja Svetske Geografske Unije, te je čast biti deo ovog važnog svetskog takmičenja, ali i značajnog istorijskog trenutka.

Vuk je krajem juna  učestvovao je Evropskoj geografskoj olimpijadi, koja ga je odvela do svetskog takmičenja. “Učestvovao sam na Evropskoj geografskoj olimpijadi, koja se održala krajem juna u Beogradu, a za par dana sledi Svetska geografska olimpijada”, priča sagovornik i dodaje da je  takmičenje posebno po tome što se ove godine slavi 100 godina postojanja Svetske Geografske Unije.

Pripreme za Svetsku geografsku olimpijadu počinju u subotu, a sagovornik kaže da nema straha od neuspeha, jer je geografija njegova velika ljubav, a nada se da mu se osmehne i sreća. “Takmičim se već četiri godine i program takmičenja se ne razlikuje od prethodnih, tako da nema straha, a nadam se da će sreća biti na našoj strani”, ističe Vuk pred takmičenje.

Vuk sa profesorkom geografije Anom Ilić Veljković Foto: privatna arhiva

Na pitanje šta mu najviše muka zadaje na takmičenju odgovara engleski jezik. “Na takmičenju mi najteže pada engleski jezik, ali snalazim se nekako pomoću rečnika”, kaže mladić koji ne dozvoljava da jezička barijera bude prepreka na putu ka uspehu.

U razgovoru nam je otkrio da je geografiju zavoleo u drugom razredu osnovne škole i to zahvaljući takmičenju za pesmu “Evrovozije“, te ne čudi što je godinama kasnije odlučio da ona bude važan deo njegovog života, ali i budućeg poziva.

“Ljubav prema geografiji se rodila kad sam u drugom razredu osnovne škole gledao Evroviziju i bilo mi je zanimljivo videti sve te države, jezike i gradove. Kasnije sam uvideo da geografija nije samo taj političko-geografski aspekt već postoji i fizička geografija” objašnjava Vuk.

Dodaje da se prilikom izbora studija i svog životnog poziva vodio ljubavlju prema prirodnim naukama, te je tako dobio indeks Prirodno-matemaričkig fakulteta Univerziteta u Novom sadu. “Upisao sam na PMF-u u Novom Sadu dva smera: Geoinformatiku i Hemiju, tako da se nadam da ću nastaviti da se bavim prirodnim naukama, a posebno geografijom”, priča mladić.

Vuk može da se pohvali prvim i drugim mestom na Republičkom takmičenju iz geografije koje je osvojio tokom školovanja, kao i srebrnom medaljom osvojenom na Evropskom takmičenju.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 59 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 56 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 52 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 48 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend