Obrazovanje

Međunarodna konferencija posvećena algebri održana na Mašinskom fakultetu

Foto: Mašinski fakultet u Nišu
Centar za primenjenu matematiku Mašinskog fakulteta u Nišu organizovao je prvu konferenciju u seriji posvećenoj algebri pod nazivom „Algebra bez ganica“. Konferencija je okupila svetski priznate eksperte iz 25 zemalja, kako bi razmotrili načine i iskustva u vezi sa korišćenjem matematike, a prvenstveno algebre.

Međunarodnu konferencju “Matematika za društvne nauke i umetnost – algebarsko modeliranje“, MS2A2M 2021 otvorili su ambasadorka Australije i ambasador Kanade.

Konferenciju su podržale ambasade Komonvelt Australije i Kanade u Beogradu. Na svečanom otvarnju koje je vodio akademik Mahouton Norbert Hounkonnou, predsednik NASAC, učesnike su pozdravili Nj.E. Ruth Stewart, ambasadorka Komonvelta Australije, i Nj.E. Giles Norman, ambasador Kanade.

U sklopu uvodnog obraćanja prisutnima se obratio i profesor dr Nenad T. Pavlović, dekan Mašinskog fakulteta u Nišu. Organizatori konferencije su bile visokoškolske ustanove sa četiri kontinenta: Evrope (Mašinski fakultet u Nišu: CAM-FMEN), Amerike (University of Windsor, Canada), Afrike (University of Abomey-Calavi, Benin) i Australije (University of Sydney).

Foto: Mašinski fakultet u Nišu

Među organizatorima su bili akademik Mahouton Norbert Hounkonnou (predsednik Network of African Science Academies, NASAC), Pilippa Pattison, (Deputy Vice Chancellor, University of Sydney), Dragana Martinović, (University of Windsor, Kanada), i Melanija Mitrović (CAM-FMEN).

Melanija Mitrović, rukovodilac CAM-FMEN, kaže da matematika „modelira“ (oponaša stvarnost korišćenjem matematičkih znanja) prirodne pojave, ljudsko ponašanje, socijalne sisteme, a u tom procesu uloga algebre se može uporediti sa aktivnostima slikara na pripremi platna pre nanošenja boja na njemu.

“Uspešnost konferencije je rezultat dugotrajnog, istrajnog i usaglašenog timskog rada. Posebnu zahvalnost dugujemo kolegama zaposlenim u Računskom centru Mašinskog fakulteta u Nišu,“ ističe profesorka Mitrović i dodaje da je uspeh konferencije rezultat napornog, nesebičnog i inspirativnog rada Lokalnog organizacionog odbora.

“Sve pohvale inžinjeru Vukašinu Pavloviću, studentu doktorskih studija, asistentu MF, dr inž. Milanu Pavloviću, profesoru Visoke škole u Nišu, dr Mileni Rajić, docentu MF, Ani Kitić, studentu doktorskih studija MF, i master inženjeru menadžmenta Jovanu Miliću. Njihova profesionalnost je visoko ocenjena od svih učesnika konferencije. Neizmerno sam im zahvalna i veoma sam ponosna što sam imala priliku da budem njihov profesor“, rekla je Mitrović.

Centar za primenjenu matematiku Mašinskog fakulteta u Nišu već krajem juna, 28-30., organizuje, takođe u okviru serije „Algebra bez granica“, međunarodnu naučnu (video) konferenciju pod nazivom: „KLASIČNE I KONSTRUKTIVNE NEASOCIJATIVNE ALGEBARSKE STRUKTURE: OSNOVE I PRIMENE CaCNAS:FA 2021.

Ova konferencija je posvećena profesoru dr Nebojši Stevanoviću (1962-2009) koji je bio zaposlen na Građevinsko – arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Nišu.

“Naš tim ne staje. U junu nas očekuje konferencija, kojom, između ostalog, želimo da podsetimo našu i svetsku naučnu javnost na profesora dr Nebojšu Stevanovića, naučnika poteklog iz ovog grada, čoveka koji je vladao algebarskim i nebeskim prostorima”, kazala je Mitrović.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Skyliners
Za 0 minuta

Since I Dont Have You

Skyliners
Travis Tritt
Za 3 minuta

Burning Love

Travis Tritt
Pavlov's Dog
Za 6 minuta

Julia

Pavlov's Dog
John Mellencamp
Za 9 minuta

Like a Rolling Stone

John Mellencamp
Taj Mahal
Za 14 minuta

Don't Call Us

Taj Mahal

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend