Obrazovanje

Ministar prosvete najavio mogućnost uvođenja brzih antigenskih testova za učenike

Foto: Pixabay
Ministar prosvete, Branko Ružić kazao je da se razmišlja da i Srbija uvede testiranje učenika dva puta nedeljno, kao što se to radi u Nemačkoj. Prema njegovim rečima deca bi se testirala uz saglasnost roditelja, a u te shvrhe bi se primanjivao brzi antienski test.

“Razmišlja se o uvođenju brzih antigenskih testova, naravno uz saglasnost roditelja. Obrazovno vaspitni proces neće stati na tradicionalan način“, izjavio je Ružić za Pink.

On je istakao da se ovaj sistem već primenjuje u Nemačkoj i da se deca testiraju dva puta nedeljno.

Ministar je govorio i epidemiološkoj situciji i istakao da situcija u školama nije alarmantna.

“Prema poslednjim podacima na onlajn nastavu zbog infekcije korona virusom ili karantina prešlo 0,5 odsto ukupne populacije učenika u Srbiji”, istakao je Ružić i do dodao da je stanje u školama “daleko od alarmantnog”.

On je kazao da se situcija u školama pomno prati i da se u skladu sa tim primenjuje neki od modela nastave takozvani semafor.

Podsetimo zbog pogoršanja epidemiološke situacije u 40 lokalnih samouprava među kojima je i naš grad srednjošloci od ponedeljka prate nastavu od kuće.

Učenici sedmog i osmog razreda osnovne škole na teritoriji ovih gradova i opština nastavu prate po lombinovanom modelu, dok učenici ostalih razreda osnovne škole nastavu prate i kao i do sada.

Na odluku ministarstva reagovali su roditelji srednjoškolaca koji su se pre dva dana okupili u dvorištu Gimnazije “Svetozar Marković”.

Okupljeni roditelji su izrazili svoje nezadovoljstvo zbog promene odluke o održavanju nastave, jer kako kažu  nastava na daljinu će naškoditi znanju njihove dece.

Zbog toga su sačinili dopis u kome traže da se deca vrate u školske klupe u punom sastavu, te da se nastava odvija na tradicionalan način. Dopis su adresirali na ministra Ružića.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Santana, Chris Stapleton
Za 0 minuta

Joy

Santana, Chris Stapleton
Luke Bryan
Za 3 minuta

Light it Up

Luke Bryan
Beth Hart & Joe Bonamassa
Za 6 minuta

Why Don't You Do Right (Lil Green)

Beth Hart & Joe Bonamassa
Michael Bolton
Za 11 minut

When A Man Loves A Woman

Michael Bolton
Tina Turner
Za 14 minuta

Addicted to Love

Tina Turner

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend