Obrazovanje

Ministarstvo prosvete donelo novu odluku o postupanju škola u slučaju zaražavanja đaka

Ministarstvo prosvete donelo je odluku da odeljenja sa 16 i manje učenika pređu na onlajn nastavu ukoliko se u njima pojave tri slučaja zaraze koronavirusom. Dok će odeljenja sa više od 16 učenika biti podeljena u dve grupe i preći na kombinovani model nastave, ako u njima ima dvoje zaraženih učenika.

Ministar prosvete Branko Ružić je nakon sastanka sa predstavnicima Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanovič Batut“ saopštio  novu odluku o postupanju škola u slučaju zaražavanja učenika. Ova odluka će se primenjivati na dalje u školama.

Odeljenja do 16 učenika prelaze na onlajn nastavu ukoliko se u njima pojave tri slučaja zaraze korona virusom. Ukoliko odeljenje broji više od 16 đaka, a u njemu se pojave dva zaražena učenika, deli se na dve grupe i prelazi na kombinovani model nastave, pojasnio je ministar.

Međutim, ukoliko dođe do novog zaražavanja i u tim grupama se pojavi više od troje đaka sa potvrđenom infekcijom korona virusa, cela grupa prelazi na onlajn nastavu.

Ružić je ocenio da situacija u školama nije alarmantna kada je reč o broju zaražene dece, jer ne prelazi 0,54 odsto, a kod zaposlenih ne prelazi 1,2 odsto.

Ministar prosvete je dan ranije za Pink televiziju govorio o mogućnosti uvođenja brzih antigenskih testova za đake, uz saglasnost roditelja.

Podsetimo zbog pogoršanja epidemiološke situacije u 40 lokalnih samouprava među kojima je i naš grad srednjoškolci od ponedeljka prate nastavu od kuće.

Učenici sedmog i osmog razreda osnovne škole na teritoriji ovih gradova i opština nastavu prate po kombinovanom modelu, dok učenici ostalih razreda osnovne škole nastavu prate i kao i do sada.

Na odluku ministarstva reagovali su roditelji srednjoškolaca koji su se pre dva dana okupili u dvorištu Gimnazije “Svetozar Marković”.

Okupljeni roditelji su izrazili svoje nezadovoljstvo zbog promene odluke o održavanju nastave, jer kako kažu  nastava na daljinu će naškoditi znanju njihove dece.

Zbog toga su sačinili dopis u kome traže da se deca vrate u školske klupe u punom sastavu, te da se nastava odvija na tradicionalan način. Dopis su adresirali na ministra Ružića.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Fleetwood Mac
Za 2 minuta

Dreams

Fleetwood Mac
Steve Winwood
Za 7 minuta

Higher Love

Steve Winwood
Yu Grupa
Za 11 minut

Odlazim

Yu Grupa
Josipa Lisac
Za 16 minuta

Jedna Kratka Vijest

Josipa Lisac
Bonnie Tyler
Za 19 minuta

Save Up All Your Tears

Bonnie Tyler

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend