Obrazovanje

Načelnik školske uprave: škole nisu žarišta, epidemiološka situcija se pomno prati

Od početka školske godine u niškim srednjim školama smenjivala su se tri različita modela nastave. Đaci su prvi septembar dočekali u školskim kupama, ali su svega nedelju dana kasnije učionice zamenili za sobe, da bi se od ponedeljka vratili u škole, a nastavu pohađali po kombinovanom modelu. O modelima nastave, stanju u školama i obrazovnom procesu u vremenu pandemije razgovarali smo sa Predragom Nešovićem, načelnikom Školske uprave kog smo ugostili u studiju City Smart radija.

Nešović objašnjava da se epidemiološka situacija u školama pomno prati i da se odluke o tome koji model nastave će učenici pohađati donosi na nedeljnom nivou.

“Tim za praćenje i koridinisanje preventivnih mera u školama na nedeljnom nivou donosi odluku o tome koji oblik nastave će učenici pohađati  u jedinicima lokalnih samouprava, a na osnovu toga koliki je broj zaraženih učenika u nekoj lokalnoj zajednici”, kazao je sagovornik.

Prema njegovim rečima škole nisu žarišta, a broj zaraženih učenika kako u osnovnim tako i u srednjim školama u našem gradu nije veliki, jer su u pitanju jedno, dva maksimalno tri odeljenja po školi.

Nešović je istakao da je od ponedeljka 20. septembra nastupila promena u školama, te sada učenici 7. i 8. razreda osnovne škole nastavu pohađaju redovno, a ne kombinovano. Dok učenici srednjih škola od ponedeljka nastavu prate po kombinovanom modelu.

“Ovaj model nastave nije primaran, ali je nužan i uveden je da se smanji transmisija virusa, ne u samim školama, nego među učenicima koji se druže i van škola,” kaže Nešović

Nešović ističe da iako se nastava odvija po kombinovanom modelu učenici koji tog dana ostaju kod kuće nastavu prate u realnom vremenu, a škole su opremljene tehičkim sredstvima, te se nastava odvija neometano.

Dodaje da su se škole postarale da svi učenici dobiju neophodnu tehniku za praćenje nastave na daljinu, te da postoje svi uslovi da deca dobiju obrazovanje, jer kako kaže obrazovanje nema alternativu.

Na pitanje novinarke da li je na odluku o povratku srednjoškolaca u klupe uticao protest roditelja, načelnik Školske uprave kaže da je odluka nije doneta pod pritiskom i da stručni tim prati sutuaciju na nedeljnom nivou jer je najvažnije da se sačuva zdravlje učenika.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Michael Bolton
Za 0 minuta

When A Man Loves A Woman

Michael Bolton
Tina Turner
Za 3 minuta

Addicted to Love

Tina Turner
Emerson, Lake & Palmer
Za 8 minuta

C'est La Vie

Emerson, Lake & Palmer
Maureen Mcgovern
Za 12 minuta

The Morning After

Maureen Mcgovern
Electric Swing Circus
Za 15 minuta

Everybody Wants to Be a Cat

Electric Swing Circus

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend