Obrazovanje

Nacionalna čitanka za osnovce i srednjoškolce

Foto: Pixabay
U okviru izmene Zakona o udžbenicima planirano je uvođenje nacionalne čitanke kao obaveznog nastavnog sredstva za učenike osnovnih i srednjih škola, najavio je ministar prosvete Branko Ružić u Nišu. Nacionalna čitanka ima za cilj razvijanje nacionalnog identiteta, te negovanje srpskog jezika, kulture i tradicije.

„Uvodimo nacionalnu čitanku kao obavezno nastavno sredstvo. Želimo da razvijamo međupredmetne kompetencije. Mislim da je to važno imajući u vidu da nacionalni identitet i istorija, ne mogu da se nađu samo u jednom predmetu i zato će nacionalna čitanka biti dragocena kao nastavno sredstvo“, kazao je ministar Ružić na Javnoj raspravi.

Nacionalna čitanka će biti namenjena učenicima osnovnih i srednjih škola koji nastavu pohađaju na srpkom jeziku. Čitanka obuhvata sadržaje programa nekoliko predmeta, u zavisnosti od razreda – srpski jezik i književnost, svet oko nas, priroda i društvo, istorija, geografija, likovna kultura i muzička kultura.

Milan Pašić, pomoćnik ministra za  predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje objašnjava da će nacionalna čitanka biti prilagođena nivou obrazovanja.

„Planirano je da budu četiri nacionalne čitanke, koje će sadržati sve elemente nacionalnog identiteta i imaće za cilj da se poveća znanje učenika, da se nacionalni sadržaji implementiraju kroz nacionalu čitanku i da se da značaj nacionalnom identitet, kao i da deca više uče o našem jeziku“, ističe Pašić.

Sredstva za finansiranje pripreme i nabavke nacionalne čitanke za sve učenike osnovnih i srednjih škola koji rad ostvaruju na srpskom jeziku obezbediće se iz državne kase, a izdavaće je „Zavod za udbenike“. Očekuje da izmene zakona koje se odnose i na uvođenje nacionalne čitanke stupe na snagu u drugoj polovini maja, nakon sednice Vlade.

Podsetimo, slična ideja postojala je i ranije, a s njom se saglasio i ministar prosvete 2021.  Dok je pre dve godine, predsednik Aleksandar Vučić  pokrenuo nicijativu da država priprema i štampa udžbenike iz srpskog jezika i književnosti, istorije i geografije.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Negative
Za 1 minut

Ti Me Ne Volis

Negative
Bebi Dol
Za 3 minuta

Mustafa

Bebi Dol
Niia
Za 7 minuta

Day & Night

Niia
Urban Species
Za 11 minut

Blanket

Urban Species
Curtis Harding
Za 16 minuta

I Won't Let You Down

Curtis Harding

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend