Obrazovanje

Najbolji studenti dobili stipendije u iznosu od 30.000 dinara

Studenti sa niških fakulteta koji su svojim znanjem i trudom postizali visoke ocene, nagrađeni su stipendijama kako bi ih motivisali da nastave sa svojim radom jer su oni budućnost naše zemlje.

Danas je u Univerzitetu podeljeno 228 stipendija Fonda za mlade talente za isto toliko studenata sa različitih niških fakulteta. Svečanoj dodeli je prisustvovao i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić koji veruje da je ovo način da se mladi zadrže u zemlji.

Marija Đorđević studentkinja šeste godine na Medicinskom fakultetu sa prosekom 10.00 kaže da joj je stipendija jako značajna i pokazatelj je njenog uspeha.

“Novac će mi značiti za dalje doktorske studije i za dalje školovanje koje planiram. Mnogo bih volela da ostanem u državi, nadam se poslu i da jednog dana budem specijalista u niškom Kliničkom centru”, rekla je Marija.

Za takav uspeh neophodni su, prema njenim rečima, velika ljubav, rad i odricanje.

“Nagrada puno znači ne samo meni već i svim studentima jer se sada otvaraju nove mogućnosti za razne majstorske radionice i takmičenja koja će omogućiti studentima da steknu jedno novo znanje”, kazao je  Mihajlo Dašić sa Fakulteta umetnosti.

Poručuje da u Srbiji  ima dobrih opcija i da bi bilo najbolje da se stečeno znanje prenese našim studentima tako što će se ostati u zemlji.

Rektor Univerziteta Dragan Antić takođe veruje da se na ovakav način stimulišu studenti.

“Danas je veliki dan za Univerzitet u Nišu, ovo pokazuje da će Vlada Republike Srbije i dalje stimulisati najbolje i pomagati im u radu sa nadom da će u budućnosti biti na poziciji da odlučuju i da daju doprinos Republici Srbiji i da brinu o svemu”, izjavio je Antić.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić je istakao da je svake godine za deset odsto više studenata koji primaju stipendije.

“Veliko je zadovoljstvo da lično uručimo stipendije za najbolje studente. Ponosan sam što ove godine imamo nikad veći broj stipendija za naše studente sa niškog Univerziteta i da imamo tendenciju rasta svake godine. Ove godine za 10 odsto više, 228 najboljih među najboljima dobija finansijsku podršku od strane Ministarstva omladine i sporta i Vlade Republike Srbije sa željom da motivišemo i da pošaljemo snažnu podršku kako njima tako i roditeljima da se trud, zalaganje i odricanje i te kako isplati”, kazao je ministar Vanja Udovičić.

Inače, najboljim studentima obezbeđeno je 30. 000 dinara na mesečnom nivou.

Pitanje kako da mladi ostanu u Srbiji je, kaže, kompleksno, ali veruje da sa stipendijom u iznosu od 30.000 dinara može da se utiče na mlade, ali i uz pomoć od lokalne i izvršne vlasti.

“Siguran sam da, kako iz izvršne , tako i iz lokalne vlasti mogu da kroz razne projekte i svoje delovanje iskažu način svakog dana. Smatramo da povećanjem iznosa stipendija pomažemo, šaljemo snažnu poruku, utičemo na to da ostanu u svojoj zemlji”, izjavio je Udovičić.

Do sada su,  kako navodi, podržali 48 omladinska projekta.

Poručuje da su dostignuća u našim glavama u skladu sa našom žejlom, a ne onim što je neko drugi uradio.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Annie Lennox
Za 2 minuta

Feel the Need

Annie Lennox
Dire Straits
Za 4 minuta

Six Blade Knife

Dire Straits
Morcheeba
Za 8 minuta

Blindfold

Morcheeba
Santana
Za 12 minuta

While My Guitar Gently Weeps

Santana
Simply Red
Za 16 minuta

Turn it Up

Simply Red

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend