Obrazovanje

Niški gimnazijalci osmislili izum koji bi mogao da smanji zagađenost

Foto: EkoLim
Petoro niških gimnazijalaca iz Gimnazije "Bore Stanković" osmislilo je izum za zagrevanje vazduha u prostorijama. Oni su od iskorišćenih limenki napravili solarne panele kojim bi se u budućnosti zagrevao vazduh i time smanjila zagađenost u gradu. Svoj izum će učenici predstaviti na takmičenju iz preduzetništva.

Kreativci u svemu vide inspiraciju i mogućnost da se jedna stvar iskoristi na više načina. Tako su učenici Gimnazije „Bora Stanković“ došli na ideju da limenke iskoriste na način koji će biti od velike koristi – napravili su solarne panele za zagrevanje vazduha.

Proizvod koji se sastoji od limenki omogućio bi da se smanji količina otpada u gradu, a učenici kažu da im je plan da se u gradu  i u dvorištima škola postave posebni kontejneri za limenke. Takođe, smanjila bi se i zagađenost vazduha jer bi se u budućnosti zagrevali panelima, pa se ne bi palili razni materijali koji utiču na zagađenost vazduha, poput plastike i čvrstog goriva.

„Na ideju smo došli na takmičenju „Izazov specijal“ u organizaciji  Dostignuća mladih  koje se dogodilo pre ovog. Takmičenje je bilo u organizaciji kompanije koja promoviše dostignuća mladih. Tada smo imali jedan dan da osmislimo proizvod koji bi pomogao našoj zajednici u ekološkom smislu“,  kaže jedna od učesnika Jana Simić za City Smart radio.

Projekat je delo učenika prve godine i u sastavu su pored Jane, Rastko Petrović, Kaja Gavrilović, Stevan Ranđelović i Tatjana Živadinović.

Inspirisani svakodnevnim životom, upotrebom na hiljade limenki dnevno i večitim problemom Niša – zagađenim vazduhom, došli su na ideju da naprave solarne panele za zagrevanje vazduha.

„Imali smo samo jedan dan i uspeli smo da predstavimo svoj projekat, a onda smo na opšte  iznenađenje osvojili treće mesto u Srbiji. Za nas je to bio veliki šok jer smo mi prva godina i za nas je to sve bilo novo“, ponosno ističe Jana.

Odlučili su da na sledećem takmičenju pod nazivom „Učeničke kompanije“ koje traje mesec dana i dorade svoj projekat i predstave ga kroz učeničku kompaniju „EkoLim“, koju  čine srednjoškolci prvog razreda.

Jana kaže da nema mnogo načina da mladi utiču na sredinu, pa je zato ovo dobra prilika.

U Nišu, kako kaže, ima dovoljno mogućnosti i podrške za takmičenja poput ovog, ali smatra da još uvek nismo u korak sa vremenom za razvoj naprednije tehnologije.

Poziva svoje drugare da se uključe u društvene događaje jer uvek postoji način da se da svoj doprinos.

Sva takmičenja podržava Ministarstva privrede, USAID, Junior Achivment Srbije i program Evropske unije Erasmus.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Paul Weller
Za 2 minuta

Wishing on a Star

Paul Weller
Bryan Ferry & Roxy Music
Za 5 minuta

Jealous Guy

Bryan Ferry & Roxy Music
Josephine Oniyama
Za 9 minuta

Desert Without a Stream

Josephine Oniyama
Barry De Vorzon
Za 13 minuta

Theme From the Warriors

Barry De Vorzon
Darkwood Dub feat. Bisera Veletanlic
Za 16 minuta

Nesto Sasvim Izvesno

Darkwood Dub feat. Bisera Veletanlic

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend