Obrazovanje

Niški maturant dobio stipendiju Oksfordskog univerziteta

Maturant Gimnazije "Svetozar Marković" Aleksa Đorđević će od ove jeseni pohađati studije Matematike i kompijuterskih nauka na Oksfordu u Engleskoj, kao jedini stipendista ovog prestižnog Univerziteta iz Srbije.

“Na početku četvrte godine sam razmišljao koji fakultet da upišem pa sam rešio da probam nešto i u inostranstvu, u krajnju ruku da mi ne bi bilo žao jednog dana što nisam probao”, započinje priču Aleksa i dodaje da se oktobra prijavio, za nekoliko meseci saznao da je primljen, a potom je konkurisao i za stupendiju.

Uprkos tome što Okford dodeljuje samo tri stipendije zemljama trećeg sveta, nije gubio nadu da će komisija prepoznati njegov trud i rad, što se pokazalo kao tačno. Aleksa otkriva da je tada negde duboko u njemu počeo da se pomalja crv sumnje, ali kako je za odluku imao samo deset dana, odlučio je da prihvati šansu koja mu se ukazala i pohađa jedan od najpoznatijih Univerziteta.

“Kada sam dobio stipendiju, u meni se javila dilema da li treba da odem. Za odluku sam imao samo deset dana i razmišljao intenzivno, a onda sam prelomio i odlučio da prihvatim šansu koja mi se ukazala i probam, pa ko ne ide uvek mogu da se vratim”, iskren je Aleksa.

Ističe da bi nakon što završi studije voleo da se vrati u Srbiju i doprinese njenom razvoju i prosperitetu. “Voleo bih da se nakon studija vratim u svoju zemlju i radim ovde”, kaže mladić.

Aleksa, inače učenik četvrte godine specijalnog odeljenja za matematiku  dobitnik je brojnih nagrada i priznaja, a ove godine je bio prvak na državnom na takmičenju iz matematike i fizike.

Ipak kako kaže neke medalje su mu posebno drage, a to su koje je kako kaže osvojio kao član reprezentacije Srbije na svetskim i balkanskim takmičenjima i olimpijadama. “Najponosniji sam  na bronzanu medalju koju sam osvojio na Svetskoj olimpijadi iz nauke i srebrnu medalju sa Balkanijadi iz fizike”, ističe Aleksa.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 16 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 13 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 9 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 5 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend