Obrazovanje

Niški Univerzitet među osam odsto vodećih svetskih univerziteta

Univerzitet u Nišu našao se među osam odsto najboljih svetskih visokoškolskih institucija. Od gotovo 20.000 univerziteta, Niški Univerzitet nalazi se na 1580. mestu, prema najnovijem merenju Centra za svetske univerzitetske rang liste. Na evropskom nivou, on je zauzeo 539. mesto, a među srpskim univerzitetima treće, saopštili su iz ove ustanove.

“Prema najnovijem merenju Centra za svetske univerzitetske rang liste, Univerzitet u Nišu se nalazi na 1580. mestu na listi od 20.000 svetskih univerziteta. Ova pozicija Univerzitet u Nišu svrstava u 8% najboljih svetskih visokoškolskih institucija” saopštili su iz ove ustanove.

Rektor Dragan Antić dobio je i dopis u kome mu se saopštavaju rezultati merenja. Niški Univerzitet se našao među najboljima od tačno 19.788 svetskih institucija, navodi se u dopisu. Na evropskom nivou, on je zauzeo 539. mesto, a među srpskim univerzitetima treće. Istraživanje je objavljeno 26. aprila ove godine.

Kako su u dopisu Antiću saopštili iz Centraza svetske univerzitetske rang liste, odluka je zasnovana na kvalitetu obrazovanja i fakulteta, zaposlenosti studenata, kao i rezultatima istraživanja.

Kvalitet obrazovanja bodovao se na osnovu broja studenata koji su dobili odlikovanja u poređenju sa veličinom univerziteta. Gledalo se i to koliko se studenata fakulteta zaposlilo u najvećim svetskim kompanijama. Takođe, jedan od faktora bio je i broj naučnih članaka koji su objavljeni, a citirani su u drugim naučnim radovima.

Na prvom mestu ove liste očekivano se nalazi Harvard sa maksimalnim brojem bodova. Slede Institut u Masačusetsu, Stenford, Kembridž i Oksford.

Inače, Centar za svetske univerzitetske rang liste (Center for World University Rankings – CWUR) objavljuje najveće akademske rang liste. Rezultati su plasirani na osnovu kvaliteta obrazovanja, zaposlenja bivših studenata, rezultata istraživanja, ne oslanjajući se na ankete i podatke univerziteta.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Bruno Mars, Anderson.Paak, Silk Sonic
Za 0 minuta

Leave the Door Open

Bruno Mars, Anderson.Paak, Silk Sonic
Dope Lemon
Za 3 minuta

Rose Pink Cadillac

Dope Lemon
Jungle
Za 8 minuta

Talk About it

Jungle
Lola Lennox Ft. Annie Lennox
Za 11 minut

Wherever You Go

Lola Lennox Ft. Annie Lennox
Beth Hart & Joe Bonamassa
Za 14 minuta

Why Don't You Do Right (Lil Green)

Beth Hart & Joe Bonamassa

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend