Obrazovanje

Niškoj profesorki matematike veliko priznanje

Profesorka matematike dr Melanija Mitrović sa Mašinskog fakulteta u Nišu odlikovana je priznanjem počasne profesure u Republici Benin u Africi.

Veliko priznanje koje se dodeljuje samo najboljima otišlo je u ruke niške profesorke matematike  Melanije Mitrović na Mašinskom fakultetu u Nišu i rukovodiocu Centra za primenjenu matematiku ovog fakulteta. Njoj je dodeljena  ICMPA profesura (ICMPA Professorship Award) – priznanje o počasnoj (trajnoj) profesuri pri ICMPA-UNESCO Chair, na Univerzitetu u Kotonou, u Republici Benin. Ovo je ujedno i najveće priznanje koje Naučno-savetodavna komisija ICMPA-UNESCO Chair dodeljuje naučnicima za njihov naučni doprinos, a u čast njihovih zasluga i izvrsnosti u nauci. Profesorka Mitrović postala je jedina srpkinja sa ovim priznanjem.

Foto: privatna arhiva

Naučnici sa eminentnih visokoškolskih ustanova širom sveta, učesnici druge međunarodne konferencije „Contemporary Problems in Mathematical Physics“ (COPROMAPH2) održane novembra 2001. godine u Kotonou, odlučili su da formiraju nadnacionalnu visokoškolsku ustanovu International Chair in Mathematical Physics and Applications, poznatu i pod akronimom ICMPA a sa ciljem da se na adekvatan način podrži razvoj matematičkih nauka i teorijske fizike i njihovih primena u Africi.

Ovakvo priznanje se daje laureatima za pravo da sprovode svoje naučne aktivnosti i pod pokroviteljstvom ICMPA-UNESCO Chair, kao i da budu podržani i preporučeni od strane ove institucije za napredak u međunarodnoj naučnoj zajednici.

„Dozvolite mi da parafraziram deo govora Ernesta Hemingveja koji je pročitan u njegovo ime 15. oktobra 1954. u Stokholmu na ceremoniji dodele Nobelove nagrade za književnost, jer mi, u ovom trenutku, ponestaju reči. Nemajući veštinu za pripremanje govora niti govorničke veštine želim da se, najpre, zhvalim kolegama sa ICMPA-UNESCO Chair, Univerziteta u Kotonou, na ovom viskom priznanju. Za posvećenog naučnika svaka nagrada bi trebalo da bude novi početak gde on ili ona nastavljaju da tragaju za nečim što je izvan postignutog – za nečim što nikad nije urađeno. Ponekad, uz malo sreće i mnogo rada, uspeva se u tome“, zjavila je prof. dr Melanija Mitrović, ne krijući uzbuđenje i zahvalnost zbog dobijenog priznanja.

Profesor dr Melanija Mitrović je svojim dosadašnjim naučnim radom u oblasti algebre dala značajan doprinos njenom razvoju koji se ogleda kako u proširivanju postojećih znanja tako i u zasnivanju potpuno novih algebarskih teorija. Angažovana je na izvođenju nastave sa matematičkim sadržajem na svim nivoima studiranja kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Pozivni je predavač i gostujući profesor na vodećim svetskim univerzitetima među kojima su: Malardalen University, Uppsala University, Stockholm University (Švedska), Bar-Ilan University (Izrael), TU Wien (Austrija), UTAD, University of Minho (Portugalija), Politecnico (Italija). Autor je poznate naučne monografije od nacionalnog značaja na engleskom jeziku iz oblasti teorije semigrupa. Njeni naučni radovi objavljeni su u renomiranim međunarodnim časopisima.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Tunel
Za 1 minut

Volim Sax

Tunel
Galija
Za 8 minuta

Burna Pijana Noc

Galija
Peter Gabriel
Za 12 minuta

Sledge Hammer

Peter Gabriel
Paul Mccartney
Za 16 minuta

Live And Let Die

Paul Mccartney
Kovacs
Za 19 minuta

Love Parasite

Kovacs

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend