Obrazovanje

Nova akademska godina počinje intoniranjem himne Srbije?

Ministarstvo prosvete preporučilo je svim visokoškolskim ustanovama da prvi čas nastave u novoj akademskoj godini počne izvođenjem himne Srbije "Bože pravde".

Prvo oktobar bi ove godine mogao da izgleda malo drugačije. Prema preporuci Ministarstva prosvete nova akademska godina trebalo bi da počne uz zvuke himne Srbije “Bože pravde”.

“Na ovaj način studenti grade i poštovanje prema državi u kojoj žive i svojoj naciji i razvijaju osećaj zajedništva i pripadnosti društvenoj zajednici”, piše u saopštenju Ministarstva prosvete.

Intoniranje himne visokoškolske ustanove mogu da izvedu putem razglasa, računara, muzičkog ili telefonskog uređaja, odnosno pevanjem uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Vest o početku nove akademske godine uz zvuke himne izazvala je različite komentare građana na društvenim mrežama. Dok neki ovaj čin tumače kao vid rodoljublja i privrženosti svojoj naciji, drugi u njemu vide politiku.

“Može li druže Tito mi ti se kunemo”, napisao je jedan sugrađanin uz aluziju na vladavinu doživotnog predsednika SFRJ. Građani pišu da se ovako nešto nije radilo ni u vreme  Slobodana Miloševića.

Podeljena su mišljenja i među studentima. Dok neki ističu da se ponose svojom nacijom i da se na ovaj način izražava rodoljublje, drugi smatraju da je ovo način da se oni koji bi trebalo da misle nauče kako da to čine.

“Kao sto se u Jugoslaviji pevalo Hej, Sloveni, sada ce se u Srbiji pevati Boze pravde samo zarad ocvrscavanja patriotizma i podizanja svesti o tome ko je Srbin (ali u politickom smislu sa svim stereotipima). Ovaj postupak se nuzno vezuje za odliku Vlade da ona pise udzbenike iz Srpskog i Istorije. Dakle, jedna ozbiljna manipulacija na nivou nacionalnosti, ali ne samo u utar zemlje, vec i van nje”, kaže  jedan student.

Podsetimo i nova školska godina 1. septembra počela je puštanjem himne u školama. Resorni ministar Branko Ružić rekao je da je ponosan što je prvi dan škole počeo intoniranjem himne Srbije.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 52 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 49 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 45 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 41 minut

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend