Obrazovanje

O česticama, fizici i Svemiru u Prvoj niškoj gimnaziji

Foto: A.J.
Izložbenom postavkom, kao i predavanjem, profesor dr Dragoljub Dimitrijević sa Departmana za fiziku niškog PMF-a, kao i profesori Lazar Radenković i Jelena Aleksić, upoznali su učenike Prve niške gimnazije ''Stevan Sremac'' kroz kosmologiju i astrofiziku. Reč je bila o česticama visokih energija i poreklu Svemira.

Na posterima koji su bili izloženi u holu Prve niške gimnazije, mogao se videti prikaz i opis teorije Velikog praska, Sunca, Zemlje iznad mesečevog horizonta, Stvaranje zvezda u maglini Orao, galaksije blizanci, kao i Standardni model fizike elementarnih čestica. Profesori su o ovim temama razgovarali i sa učenicima i odgovarali na sva njihova pitanja koja se tiču Svemira. Izloženo je 16 postera, a njih je dizajnirao Dr. Michael Hoch, rukvodilac projekta Origin-art@CMS i njegovi saradnici iz CERN-a, vodeće laboratorije za istraživanje elementarnih čestica i fizike visokih energija. Posteri predstavljaju vizuelne postavke fenomena u ovim oblastima, kao i u oblasti pomenute astrofizike i kosmologijie. Krot izložbu je prikazan spoj nauke i umetnosti.

Foto: Privatna arhiva

Počevši od našeg Sunčevog sistema, istražili smo svet galaksija sve do ruba vidljivog svemira. Pojednostavljeno rečeno, svemir je objekat oblika kugle koji se širi brzo i jednakou svim smerovima, kao balon na naduvavanje“, objašnjava se. Kroz razgovor o ovim interesantnim podacima, profesori su prošetali đake kroz “Čestice i fiziku“, a oni su sa pažnjom pratili zanimljivosti sa kojima su se detaljnije susreli.

U fokusu su bile čestice visoke energije. “U standardnom modelu fizike, čestica matematički je detaljno opisano kako i kojim silama elementarne čestice međusobno deluju jedna na drugu“, a dodaje se da je ova teorija zasnovana na kvantnoj mehanici i Ajnštajnovoj specijalnoj teoriji relativnosti koja opisuje tri od četiri poznate sile u svemiru: elektromagnetnu, slabu i jaku silu. Ovaj standardni model može tačno opisati sva dosadašnja merenja, dok ni jedna druga teorija do sada nije testirana sa takvom tačnošću.

Ovaj događaj sproveden je u okviru programa Cultural Collisions Srbija, koji je multidisciplinarnog karaktera i prikazuje povezanost nauke i u metnosti. Ima za cilj da probudi kreativnost i pruži drugačiji pogled na nauku. Zasniva se na jedinstvenoj saradnji naučnika, umetnika, profesora i studenata, gde je rezultat razumevanje nauke, kritičko i kreativno razmišljanje. Nastavak je projekta Origin-art@CMS, nastao u okviru CMS CERN kolaboraciji. Program je uspešno sproveden u Kanadi, Nemačkoj Švajcarskoj, Austriji, Bosni i Hercegovini i drugim zemljama. Štampanje izloženih postera finansirano je od strane Austrijskog kulturnog foruma Beograd, Evropskog društva fizičara  (EPS – Young Minds sekcija Niš) i Mreže matematičke i teorijske fizike za Jugoistočnu Evropu (SEENET – MTP) – Centar Niš.

Anđela Jeremić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Bran Van 3000
Za 0 minuta

Astounded

Bran Van 3000
Backstreet Boys
Za 4 minuta

Weve Got it Goin on

Backstreet Boys
Zedd Alessia Cara
Za 7 minuta

Stay

Zedd Alessia Cara
John Newman
Za 11 minut

Cheating

John Newman

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend