Obrazovanje

Od ponedeljka kombinovana nastava za srednjoškolce

Kombinovana nastava za srednjoškolce iz 6 opština uključujući i Niš odvijaće se od ponedeljka 27. septembra, prema najnovijoj odluci Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu školama.

Drugi model, odnosno kombinovana nastava primenjivaće se u sedmom i osmom razredu na teritoriji Ivanjice, Lajkovca, Valjeva i Kragujevca, a  u srednjim školama u Beogradu, Valjevu, Vranju, Leskovcu, Lajkovcu, Lebanu, Prokuplju, Ubu, Čacku, Bajinoj Bašti, Velikoj Plani, Vladičinom Hanu, Ljigu, Kragujevcu, Sjenici, Šapcu, Nišu i Sremskoj Mitrovici. Pod drugim modelom se podrazumeva da će se deo nastave odvijati od škole, a deo od kuće.

Iz Ministarstva prosvete navode da je pre donošenja odluke za svaku lokalnu samoupravu razmatrana opšta epidemiološka situacija, podaci iz nadzora o obolevanju od kovid-19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja koja su prešla na treći model nastave usled obolevanja učenika.

Dodaju da je u svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji i dalje aktuelan prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

,,Imajući u vidu specifičnost organizacije obrazovno-vaspitnog rada u školama za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom Tim za škole doneo je odluku da ukoliko se u odeljenju kod dva učenika potvrdi infekcija SARS-CoV-2 virusom, predlaže se prelazak na nastavu na daljinu u trajanju od 10 kalendarskih dana uz prethodne obavezne konsultacije sa roditeljima učenika tog odeljenja”, navodi se u saopštenju.

Ipak, deca mogu krenuti u škole uz pojačanu primenu svih epidemioloških mera ukoliko su u pojedinim školama školska uprava, kao i stručni organi, uz konsultacije sa Savetom roditelja i institutima/zavodima za javno zdravlje, procenili da epidemiološka situacija u školi dozvoljava nastavak neposrednog obrazovno-vaspitnog rada.

Podsetimo, poslednja odluka Tima za praćenje i koordinisanje primena preventivnih mera donesena je pre dve nedelje, kada je odlučeno da škole iz 40 lokalnih samouprava u Srbiji uvedu kombinovanu i onlajn nastavu.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Future Islands
On Air!

For Sure

Future Islands
Laura Branigan
Za 3 minuta

Self Control

Laura Branigan
Eminem
Za 7 minuta

Lose Yourself

Eminem
Neneh Cherry
Za 11 minut

Woman

Neneh Cherry
Groove Armada
Za 15 minuta

My Friend

Groove Armada

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend