Obrazovanje Politika

Odbornik Stanković traži da se budžetom za narednu godinu predvide sredstva za nabavku besplatnih udžbenika za osnovce

Foto: City Smart, arhiva
Miodrag Stanković odbornik koalicije "Niš moj grad", podneo je inicijativu kojom traži da se roditeljima nadoknade troškovi nabavke udžbenika u punom iznosu. Zahteva takođe i da se gradskim budžetom za narednu godinu predvide sredstva za nabavku besplatnih udžebnika za osnovce.

Stanković navodi da je za opremanje školaraca potrebna jedna prosečna plata. “Činjenica je da je većina građana Niša u nezavidnoj materijalnoj situaciji i da su veliki troškovi školovanja dece”, ističe odbornik i dodaje: “Roditelji su i ove godine morali da izdvoje od 10.000 do 20.000 dinara samo za komplet knjiga, a gde su ostali troškovi za odeću, obuću, ranac itd. Zbog visoke cene udžbenika, za opremanje školaraca potrebna je minimum jedna prosečna plata”.

Ističe da su u zemljama u regionu udžbenici besplatni, dok kako kaže ta praksa postoji i u pojedinim gradovima u našoj zemlji, te da bi i Niš trebalo da sledi isti primer . Opozicioni odbornik navodi  da je ulaganje u obrazovanje budućih generacija od suštinske važnosti za razvoj društvai  zahteva od čelnika gradske vlasti da roditeljima nadoknade izdatke za nabavku užbenika, ali isto tako da i budžetom za narednu godine predvide sredstva za nabavku besplatnik udžbenika za sve učenike osnovnih škola.

“Zahtevam da se budžetom za 2023. godinu predvide sredstva za besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola, kao i da se novac koji su roditelji dali za udžbenike za školsku 2022/2023. godinu nadoknadi u punom iznosu”, navodi u odbroničkoj inicijativi Stanković.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 6 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 3 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 59 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 55 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend