Obrazovanje

Odeljenje za scenske i audio-vizuelne umetnosti učvrstilo saradnju između PNG „Stevan Sremac“ i Narodnog pozorišta Niš

Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“ i Narodno pozorište u Nišu sklopili su Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji. On posebno podrazumeva podršku i razvijanje novog specijalizovanog odeljenja za scenske i audio-vizuelne umetnosti. Ugovor su potpisali direktorka Gimnazije Jelena Milošević i direktor niškog Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović.

Osim tehničke podrške, Narodno pozorište dalo je i kadar: predavači će biti aktuelni direktor ove ustanove, dramaturg, reditelj i scenarista,  Spasoje Ž. Milovanović i glumac, prvak drame niškog pozorišta, Aleksandar Mihailović.

Narodno pozorište Niš je prirodno saradnik Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“, kaže direktor niškog teatra, podsećajući da su upravo profesori ove niške gimnazije, predvođeni Sremcem, osnovali Narodno pozorište u Nišu, koje već sledeće godine obeležava 135 godina postojanja.

„Ova saradnja se produbljuje pre svega u domenu opremanja novog odeljenja, nabavci neophodnih tehničkih sredstava za rad, nešto što Narodno pozorište ima, a manje koristi. A kao predavač, imao sam slično iskustvo, kao asistent pripravnik na Fakultetu dramskih umetnosti u Prištini, a očekuje me i saradnja sa Akademijom umetnosti Alfa Univerziteta u Beogradu , tako da mi nije strana ta vrsta komunikacije i umetničkog izražavanja. Sa druge strane, ovo je i velika odgovornost, zato što se ovde radi o mladim ljudima koji tek treba da uđu u svet pozorišta, u svet audio-vizuelne i scenske umetnosti, a tu su i film, televizija i čitav niz drugih medija. Mi treba da ih pripremimo i da im objasnimo šta sve to znači, koje su prednosti, koje su mane, koji su izazovi i šta je to što ih očekuje u budućnosti“, kaže Milovanović.

Biti predavač u Prvoj niškoj gimnaziji, izazov je i odgovornost, ali i čast, kaže glumac Aleksandar Mihailović, koji će pre svega raditi praktične vežbe sa gimnazijalcima iz oblasti scenskih i audio-vizuelnih umetnosti.

„Ono što je najvažnije sa ovom vrstom obrazovanja i sa ovim predmetima koji su specifični i daju izuzetnu širinu  u pogledima na svet, uveren sam, dobićemo  veoma kvalitetne ljude u različitim segmentima, u zavisnosti od toga šta budu kasnije izabrali“, kaže Mihailović.

I on ima iskustvo u podučavanju. Četiri godine bio je asistent Branislavu Lečiću, a nekadašnji studenti sa kojima je radio, danas su njegove kolege u pozorištu. Ono čemu će gimnazijalce najpre učiti je to da su kolektivni rad i kontinuitet veoma važni.

„Ovo vidim kao neko izrastanje grada Niša. Mladi ljudi treba da znaju da nije sve od njih počelo. Ja sam imao tu sreću da su neki glumci meni predavali u mojoj srednjoj školi, pa sada osećam i neku vrstu moralnog duga prema gradu, da što kvalitetnije prenesem to znanje. U tome ja vidim kontinuitet i ako deca budu shvatila da su karika u tom lancu i  da će i sami jednog dana možda biti u istoj ulozi, ja sam već srećan“, kaže Aleksandar Mihailović.

Direktorka Gimnazije Jelena Milošević istakla je značaj ove saradnje i podsetila da će se učenici ovog odeljenja baviti raznim segmentima i oblastima scenskih i audio-vizuelnih umetnosti, ne samo pozorištem i filmom, a da će sa druge strane steći i osnovno gimnazijsko obrazovanje. Tako da su uže stručni predmeti dodatna vrednost.

„Nije ovo odeljenje samo budućih glumaca, ono je koncipirano tako da se uz opšte gimnazijsko obrazovanje i  uže stručne predmete  talentovani i kreativni mladi obrazuju za montažu, snimanje – audio i video, glumu, javni nastup, kreiranje video igrica. za rad u različitim oblastima javnog života. Uz položenu državnu maturu  i oni, kao i svi ostali gimnazijalci, mogu da konkurišu za upis na bilo koji fakultet“, kaže direktorka Prve niške gimnazije.

Prošle školske godine Gimnazija je upisala prvo odeljenje specijalizovanog smera za  geografiju i istoriju, a ove godine i odeljenje za scenske i audio-vizuelne umetnosti, koje postoji u još samo 6 gimnazija u Srbiji.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je i  gradska većnica za obrazovanje, Marija Ranđelović, koja je istakla značaj povezivanja dve ustanove sa  dugom tradicijom. Kako je rekla i teži se tome da se obrazovne ustanove sve više povezuju sa ustanovama kulture, socijalne zaštite, sportskim klubovima, istaknutim pojedincima, medijima. Obrazovanje je, kako je rekla, „sve kompleksnije i  ne može samo“ .

„Cilj je da se i dalje umrežavaju ustanove koje učestvuju u obrazovanju mladih  i da svaka da  svoj doprinos u tom procesu“, rekla je gradska većnica za obrazovanje.

Kada je reč o finansijama, a neophodno je ulagati u sanaciju i opremanje škola zarad osavremenjivanja nastave, Marija Ranđelović kaže da je lokalna samouprava spremna da u tome učestvuje i da će naći rešenje da se ode bar korak napred u odnosu na prethodni period.

Zorica Milenković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Tasmin Archer
Za 1 minut

Sleeping Satellite

Tasmin Archer
Ganesh
Za 4 minuta

I've Been Thinking About You

Ganesh
DJ Allexinno
Za 8 minuta

Everytime

DJ Allexinno
Sonique
Za 11 minut

Sky

Sonique
Lionel Richie
Za 16 minuta

Three Times a Lady

Lionel Richie

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend