Obrazovanje

Odeljenje za scensku i audio-vizuelnu umetnost od septembra u PNG Stevan Sremac

Prva niška gimnazija "Stevan Sremac" upisuje dvadesetoro učenika u novo, specijalizovano odeljenje za scensku i audio-vizuelnu umetnost. Prijavljivanje za prijemni ispit održaće se u periodu od 12. do 16. aprila. Prijemni ispit podrazumeva polaganje testa opšte kulture, a održaće se 16. maja.

“Postoji nešto što se zove obaveza i postoji nešto što se zove privilegija. U ovom slučaju su se te dve stvari spojile u jedno. Tradicija Gimnazije duga 143 godine, dobrim delom i obavezuje. To znači da morate pratiti tradiciju, dotadašnje tokove, ali istovremeno hvatati korak sa onim što je novo i savremeno, što je drugačije, što donosi novo doba”, kazala je direktorka Prve niške gimnazije, Jelena Milošević govoreći o novom smeru. Ističe da nije slučajno da se novo odeljenje otvara baš u gimnaziji, čiji su profesori svojevremeno osnovali glavne kulturne ustanove i institucije u gradu.

Reč je o odeljenju za učenike sa posebnim sposobnostima za scensku i audio-vizuelnu umetnost. Prijavljivanje za prijemni ispit za novo odeljenje održaće se u periodu od 12. do 16. aprila. Prijemni ispit podrazumeva polaganje testa opšte kulture, a održaće se 16. maja.  U specijalističkom odeljenju biće upisano 20 učenika. Besplatna pripremna nastava za polaganje prijemnih ispita, kao i konsultacije sa profesorima, biće izvedene u aprilu.

Test sadrži pitanja iz predmeta Srpski jezik i književnost, Istorija, Likovna kultura i Muzička kultura. Primer testa iz ranijih godina može se videti OVDE. Pored testa iz opšte kulture, prijemni ispit će ove godine sadržati i otvoreno pitanje u kome se insistira na kreativnosti. Otvoreno pitanje nosi čak 40 bodova.

Kreativnost i talenat učenici će naročito razvijati na časovima specijalizovanih predmeta, kao što su Scenske umetnosti i Audio-vizuelne umetnosti. Ovi predmeti se sastoje iz velikog broja praktičnih vežbi na kojima će usavršavati svoje umetničke veštine koje će kasnije koristiti tokom daljeg školovanja i karijere.

Osnivanje specijalizovanog odeljenja podžale su i kulturne institucije u gradu, Niški kulturni centar i Narodno pozorište u Nišu. Direktor Niškog kulturnog centra, Srđan Savić kazao je da audio-vizuelne umetnosti imaju jako veliki uticaj na mlade generacije. Te je zbog toga neophodno da se izučavaju ne samo na fakultetima, već i u školama,  kako bi učenici stekli određena znanja i veštine iz ovih oblasti, ali i izgradili ukus.

Direktor Narodnog pozorišta u Nišu, Spasoje Ž. Milovanović, podržao je otvaranje novog odeljenje i kazao da je njegovo formiranje od velikog značaja za grad, ali i razvoj budućih kadrova iz oblasti scenskih delatnosti i audio-vizuelne umetnosti. “Svaka edukacija u kulturi je više nego bitna,” ističe Milovanović.

Specijalizovano odeljenje za scenske i audio-vizuelne umetnosti postoji u Kruševcu, Kragujevcu, Beogradu, Novom Sadu, a od sada i Nišu.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Randy Crawford
Za 2 minuta

Come Into My Life

Randy Crawford
Rosenfeld
Za 6 minuta

Dangerous Woman

Rosenfeld
Jace Everett
Za 9 minuta

Bad Things

Jace Everett
Julia Michaels
Za 12 minuta

All Your Exes

Julia Michaels
Aeroplane & Purple Disco Machine feat Aloe Blacc
Za 15 minuta

Counting on Me

Aeroplane & Purple Disco Machine feat Aloe Blacc

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend