Obrazovanje

Održan probni test iz matematike za osmake

Foto: City Smart
Probni test iz matematike za učenike osmog razreda održan je 10. aprila od 13 časova. Deca su imala mogućnost da zadatke rade 2 sata, a ovo im je generalna proba pred pravi prijemni koji se održava juna meseca. Probni test iz srpskog imaće u subotu, 11. aprila od 9 časova, dok će kombinovani test polagati istog dana od 11:30, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Deca koja su polagala probni prijemni kažu da nije bilo onoliko teško koliko su očekivali. Većina se za ovaj test nije nešto posebno spremala, a oni koji jesu, spremali su samo matematiku. Kada je reč o drugim predmetima, rekli su da će se pripremati pred pravu malu maturu.

“Nije toliko bilo teško koliko sam očekivao da će da bude. Spremao sam se i sada sam uradio oko 10 zadatka. Tako da očekujem bar toliko i na pravom prijemnom. Malo je teža priprema sada kad smo onlajn jer smo 8 sati dnevno na časovima”, objašnjava nam jedan osnovac.

Njegov drug i drugarica se slažu sa njim, ali smatraju da ipak nema potrebe da se spremaju za probni prijemni. Spremaće se, kažu, kad dođe vreme za to.

“Za probni mislim da nema potrebe da se spremamo, a za jun može. Probni služi samo da isprobamo znanje da vidimo šta ne znamo, a šta znamo. Posle znaš šta treba da učiš”, ističu njih dvoje. I ostali učenici saglasni su sa tim da će se detaljnije spremati za jun, ali i da nije bilo onoliko teško koliko su očekivali.

A direktori osnovnih škola kažu da je sve proteklo u najboljem mogućem redu, kao i da su se deca dobro spremala sa svojim nastavnicima i razrednim starešinama. Epidemiološke mere su ispoštovane u potpunosti.

“Odziv je prilično dobar. Samo 4 učenika nisu došla, jer su u izolaciji. Mere su ispoštovane maksimalno. Svi su bili na predviđenoj distanci, svi nose maske, koje su stavili na ulazu. Takođe imamo prskalice, sapun i lavabo u svakoj učionici”, rekla je Sanela Tarana direktorka Osnovne škole “Sveti Sava”.

Direktor Osnovne škole “Kralj Petar I” Robert Džunić naglasio je da polaže maksimalno po 15 đaka po učionici. Prema njegovim rečima, nema polaganja u salama osim ako je moguće napraviti neophodnu distancu. Priprema je odrađena kako treba i nema nikakvih problema.

“Đaci su rastrećenija jer je u pitanju probni završni, a ne pravi završni test. Nema zvaničnih rezultata. Testovi će danas biti pregledani, ali nema objavljivanja. Oni služe, pre svega, da učenici vide kakvo je njihovo trenutno znanje i da nastavnici analiziraju šta u narednom periodu može da se popravi”, izjavio je Džunić. On je dodao da će osmaci rezultate dobiti u ponedeljak po odeljenjima.

Ispitna pitanja dostavljena su školama preko nadležnih školskih uprava. Pitanja je spremio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Zadaci su pripremljeni u skladu sa važećim predmetnim standardima u obrazovnom sistemu, kao i u skladu sa programima i sadržajima predmeta koji se testiraju.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Za -0 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 57 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 53 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 49 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend