Obrazovanje

Održana radionica o podkastu za srednjoškolce

U prostorijama City Smart kluba održana je radionica na temu podkasta. Polaznici radionice bili su učenici novinarske sekcije niških gimnazija "Stevan Sremac" i "Bora Stanković". Radionicu je vodila Ivana Petrović, novinarka.

“Podkast je  naša stvarnost. Sama ideja podkasta nije nova, ona postoji dugo. Međutim kada govorimo o podkastu u današnjem smislu reč je o audio fajlu namenejnom slušanju, a kojem se može pristupiti preko interneta. Dostupan je u formi epizode, a najćešće obrađuje različite teme.” kazala je Ivana Petrović.

Objasnila je da su prednosti nove medijske forme to što pruža raznovrstan sadržaj. Podkasti su jefitini i lako se prave. Autor podksta ima slobodu da samostalno osmisli sadržaj. Emisija može biti u formi spontanog razgovora ili intervjua na neku temu od važnosti za građane. Može pak biti i u formi naracije, ili imati uključenja slušalaca .Publika sa druge strane ima slobodu da emisiju sluša kad i gde želi. Za razliku od tradicionalnih medija koji zahtevaju da publika bude u određenom momentu ispred ekrana, podkast pruža slobodu izbora.

Postoje različite vrste podkasta. Mogu biti audio podaksti i emitovani zbuk ili biti unapređeni pa uz audio imati prateći likovni ili grafički sadržaj. Jedna od popularnih formi  koje svoju slavu dugiju Youtubu  je video podkast. Naziva se još i vlog, vodcast ili Youtube emisije. Sve popularniji vid je  podkast knjige. On podrazumeva serijsko isčitavanje delova nekog književnog dela, da bi se dobila audio knjiga. Veliki broj mladih se sve češće opredeljuje za audio, nego štampano izdanje knjiga.

Inpirisani predavanjem na temu podkasta gimnazijaci su predlagali teme sopstvenih emisija. Ukazali su na nedostatak tema posvećenih mladima. Pre svega emisija posvećenih uspesima mladih, kao i onim edukativnog karaktera. Naučeno znanje sa radionice polaznici su primenili na delu i napravili sopstveni podkast.

Gimnazijalke su razgovarale su o  estetskoj hirurgiji: kada i da li je u redu podvrgnuti se nekom zahvatu? Iznele su argumente za i protiv i zaključile da smo svi mi spolja različiti i da lepota na tome i počiva.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 50 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 47 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 43 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 39 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend