Obrazovanje

Organizacija „Nauči me“ pokrenula inicijativu za pošteno zapošljavanje nastavnika u školama

Foto: Pixabay
Organizacija "Nauči me" pokrenula je inicijativu "Pošteno do posla" kojom tražii da se jasno preciziraju kiterijumi za izbor nastavnika u školama, kako bi se sprečilo da radno mesto može biti kupljeno, poklonjeno ili čak oteto.

„Obrazovanje na hiljade i hiljade naših đaka nastaviće da bude prepušteno slučaju i samovolji direktora škola, ukoliko se  najavljeno zapošljavanje preko 2500 nastavnika, ne sprovede prema jasnim kriterijumima za zapošljavanje u prosveti“, kažu iz organizacije „Nauči me“.

Zabrinuti za budućnost generacija koje tek stasavaju  od nadležnih traže da što pre usvoje kriterijume koji bi sprečili da radno mesto u ovoj časnoj profesiji može biti kupljeno, poklonjeno ili čak oteto. Ističu da trenutni zakonodavni okvir ne nudi jasno precizirane kriterijume po kome neko može postati nastavnik, te izbor često ne zavisi od kvalifikacija kandidata, već samovolje direktora.

„Trenutni zakonodavni okvir omogućava da se za posao obrazovnog radnika u osnovnim i srednjim školama kandidat bira diskrecionom odlukom direktora. Zakon ne nudi nikakvu preciznu listu kriterijuma, a praksa pokazuje da škole nemaju kapaciteta da samostalno donesu pravilnike na osnovu kojih bi se na transparentan način vršio prijem novih radnika u stalni radni odnos“, navode u saopštenju.

Dodaju da su sproveli istraživanje i da su rezultati pokazali da samo osam škola u Srbiji ima dodatne kriterijume, smernice ili sistem bodovanja kojim se rukovodi konkursna komisija za prijem novih radnika.

Kako kažu to dovodi do toga da umesto nastavnika sa dužim radnim stažom i dokazanim rezultatima u stalni radni odnos budu primljeni oni sa manje kompetencija i kvalifikacija. „Kako je isti direktor i jedina instanca koja rešava eventualne žalbe, nezadovoljnim kandidatima ostaje mogućnost da pravdu zatraže samo na sudu“, zaključuju u saopštenju.

Smatraju da to omogućava korupciju i ograničava javnost u radu škola koje se finansiraju iz budžeta.

Organizaija „Nauči me“ je početkom januara uputila apel predsednici Vlade, Odboru za obrazovanje Narodne Skupštine i resornom ministarstvu da se zakonom reguliše zapošljavanje nastavnika u stalni radni odnos i da se za to uvedu jasni kriterijumi.

Podsetimo predsednik  organizacije, profesor Milan Petrović odbijen je na konkursu za stalno zaposlenje u Gimnaziji “Svetozar Marković” iako je proglašen za jednog od najboljih edukatora u Srbiji.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Him
Za 2 minuta

Poison Girl

Him
Taj Mahal
Za 6 minuta

Don't Call Us

Taj Mahal
Moon Taxi
Za 10 minuta

Let The Record Play

Moon Taxi
Joan Osborne
Za 13 minuta

One of Us

Joan Osborne
Same & Dave
Za 18 minuta

Soul Man

Same & Dave

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend