Obrazovanje

OŠ ,,Njegoš“ otvara odeljenje za decu od 3 do 5 godina

U OŠ ,,Njegoš" biće otvoreno mešovito odeljenje za decu uzrasta od 3 do 5 godina, sa ciljem da se izađe u susret roditeljima čija se deca nalaze na listi čekanja za vrtić. Pripreme su u toku, a radovi bi trebalo da budu završeni 15. aprila.

,,Osnova škola ,,Njegoš“ ima izdvojenu zgradu, adaptiranu za takve namene. Tu se nalazi izdvojena kuhinja, trpezarija i sobu za igranje. Te, produženi boravak za dve predškolske grupe decu od 5 do 7 godina. Videli smo da ima dosta prostora da se napravi vrtić za decu od 3 do 5 godina, kako bi se smanjila lista čekanja za vrtić,“ kazao je Bojan Krstić, direktor škole.

Direktorka ,,Pčelice”, Svetlana Mitić nedavno je kazala da se lista čekanja smanjila, ali i da pored toga ima preko 600 mališana. ,,U ovom trenutku lista čekanja u JPU ,,Pčelica” iznosi 680 mališana. Što je možda i najmanji broj do sada. Lista se kreće od 680 do 700 u zavisnosti od toga kakva je situcija na e-portalu”, kazala je ona.

Krstić objašnjava da  je odluka da se otvori odeljenje u školi doneta zbog toga što su na sastanku sa gradonačelnicom, gradskom većnicom Marijom Ranđelović i direktorkom Pčelice videli da je najveći broj dece koja se nalaze na listi čekanja iz ove opštine. Dodaje da je potrebno vrlo malo ulaganja, poput krečenje i prilagođavanja visine lavaboa deci.

Ističe da su do sada stigli kreveti, dušeci i posteljine, a da se očekuju stolice i klupe. Predviđeno je da u grupi bude od 20 do 25 dece, a Krtić je kazao da u školi ima mesta za još jedno takvo odeljenje. Dodao je da je sama zgrada u kojoj će biti smešteni mališani fizički odvojena od zgrade same škole.  Što je, kako kaže, važno zbog bezbednosti dece.

Sagovornik je kazao da bi radovi trebali da budu završeni 15. aprila, ali vrtić neće početi sa radom tada. ,,Neophodno je da prvo dobijemo dozvolu ministarstva prosvete. Kada sredimo papire, ali pre toga i sam prostor, preduzećemo naredne korake, a to je upis dece. ,,Zamolio bih sve roditelje da ne pokušavaju sada da apliciraju za vrtić, jer još uvek nemamo potrebne dozvole. Kada ih dobijemo obaveštenje će biti na sajtu Pčelice i OŠ ,,Njegoš“, kazao je Krstić.

Dodao je da je škola obezbedila prostor, ali da će o izboru vaspitača, patronožnih setrara i zaposlenima u odeljenju na Panteleju brinuti ,,Pčelica“. Ali i da će deca biti upisivana po redosledu na listi čekanja.

Podsetimo novac kojim Grad subvencioniše boravak dece za koje nema mesta u državnim vrtićima, na dalje neće biti uplaćivan privatnim vrtićima, već roditeljima, koji će birati vrtić i pravdati trošak izjavila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. Ona je najavila izgradnju novih vrtića na gradskom, ali i seoskom području. Sotirovski je najavila izgradnju novog vrtića na Panteleju u Gornjomajevačkoj ulici, čija bi izradnja trebalo uskoro da počne.

Takođe je najavila otvaranje predškolske ustanove u selu Jelašnica u okviru škole. Prema njenim rečima u ovom selu biće otvorena dva odeljenja jer ima uslova za to. Podsetila je da se grade vrtići u Novom selu i Brzom brodu, koji će uskoro biti završeni.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Cacadou Look
Za 1 minut

Sama

Cacadou Look
Rick Astley
Za 3 minuta

Body And Soul

Rick Astley
Kim Wilde
Za 7 minuta

Cambodia

Kim Wilde
Jason Mraz
Za 11 minut

I Feel Like Dancing

Jason Mraz
Depeche Mode
Za 14 minuta

My Favourite Stranger

Depeche Mode

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend