Obrazovanje

Osmaci polažu probni završni ispit u petak i subotu

Učenici osnovnih škola u petak i subotu 9. i 10. aprila polažu probni završni ispit. Test iz matematike održaće se u petak u 13h, dok će test iz srpskog jezika biti održan u subotu od 9h, a probni ispit kombinavog testa u 11:30h istog dana.

Načelnik školske uprave, Dragan Gejo je za City Smart radio kazao da je sve spremno za probni završni ispit. Osmaci će probni test polagati u svojim matičnim školama uz poštovanje svih epidemioloških mera. Prvog dana testiranja učenici će proveriti znanje iz matematike. Test počinje u 13h i trajaće do 15h.

U subotu će učenici polagati test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika u periodu od 9 do 11h. Zatim i kombinivani test koji sadrži pitanja iz pet predmeta: storije, geografije, hemije, fizike i biologije od 11:30 do 13:30h.

Pored osmaka ove godine će probni test polagati i učenici koji su u funcionalnom obrazovanju, odnosno stariji od 16 godina. Novina je da će oni probni test polagati u jednom danu.

Božidar Stošić, direktor OŠ “Dušan Radović”, ističe da je u ovoj školi sve spremno za polaganje. “Učenici će biti  raspoređeni po grupama. U svakoj učionici će biti po 15 ili manje učenika, a svaki od učenika će sedeti sam u klupu,” objašnjava. Dodaje će učenici na ulasku proći kroz dezobarijeru, gde će biti izvršena dezinfeksija ruku i obuće, kao i da su u obavezi da nose maske i drže distancu.

“Sve je spremno za probi test, dobili smo sva uputstva, kako za osmake, tako i za starije. “Škola je organizovala pripremu nastavu za učenike koji ove godine polažu završni ispit, kako za redovne, tako i za one koji su u funcionalnom obrazovanju. Pripremna nastava je važna kako bi ostvarili što bolji uspeh i upisali željene škole. Prošle godine su aprila i maja nastavu slušali onlajn, i to ne svojom krivicom.  Ova godina im je tako počela. Važno je raditi sa decom jer ipak živu reč ništa ne može da zameni”, kazao je Bojan Krstić, direktor OŠ “Njegoš”.

Škole su dužne da u roku od nekoliko dana nakon završetka završnog ispita urade analizu testova i rezultate dostave školskoj upravi, odnosno Ministarstvu prosvete. Rok za dostavu analize testove je  1.2 do 16. aprila.

U Nišavskom okrugu ukupno ima 3526 učenika koji završavaju osmi razred, dok je u samom gradu taj broj oko 2300. U Nišu će osmaci polagati test u 52 osnovne škole.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Katie Melua
Za 0 minuta

If the Lights Go Out

Katie Melua
Hollies
Za 3 minuta

The Air That I Breathe

Hollies
John Denver
Za 7 minuta

Take Me Home, Country Roads

John Denver
Kenny Rogers
Za 11 minut

Lady

Kenny Rogers
Shakespears Sister
Za 14 minuta

Hallo

Shakespears Sister

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend