Obrazovanje

Počela ulična prodaja polovnih udžbenika, cene se kreću od 400 do 700 dinara po knjizi

Počela je prodaja polovnih udžbenika za osnovce i srednjoškolce, a tezge su postavljene na potezu od Tvrđavskog prema Kamenom mostu na levoj obali Nišave. Cena udžbenika se kreće od 400 do 700 dinara.

Prodavci su tezge postavili sredinom avgusta, a kako kažu većina građana i ne zna gde se nalaze, te je prodaja malo slabija.

“Građanima je teško da nas nađu, mada smo postavili putokaz. Prodaja udžbenika je trebala da krene već jula, a ne kao sada sredinom avgusta, jer su knjige već nabavili”, kaže Gordana Ristić, jedna od prodavačica.

Cene su različite, a knjige se mogu kupiti pojedinačno. Prodavci objašnjavaju da cena zavisi od toga u kojoj meri je knjiga očuvana.

Udžbenici za peti razred koštaju od 300 do 400 dinara, za šesti  400 do 500, za sedmi  od 600 do 700 dinara, dok se knjige za 8. razred slabo traže, a kako kažu prodavci retko se nalaze i na uličnim tezgama.

“Veliki problem je što se svake godine menja program, a svaka škola koristi različite udžbenike, te prodavac mora da ima sve knjige, a to je skupo. Sa druge strane ne možemo drastično da podignemo cene knjiga jer i narod nema”, kazala je Ljiljana Milošević , jedna od prodavačica.

Prodavci knjiga su nam kazali da Nišlije kupuju po jednu ili dve knjige koje im nedostaju da naprave komplet, a najviše se traže knjige za sedmi razred. “Kao da ceo Niš ide u sedmi razred”, komentariše jedan prodavac.

“Došla sam sa ćerkom da kupimo čitanku za 6. razred, jer je duplo jeftinije nego u knjižarama,” kaže jedna sugrađanka. Ona ističe da priprema za školu sem knjiga za novu školsku godinu uključuje i mnoge druge stavke i da to opterećeuje kućni budžet”.

Prodaju se i udžbenici za srednju školu a cena im se kreće oko 600 do 700 dinara.

Svi građani koji žele da nabave polovne udžbenike za osnovce i srednjoškolce moći će to da učine do 30. septembra na niškom Keju.  Prodavci su na keju do 18h radnim danom i do 15h vikendom.

U knjižarama se cene kopleta za niže razrede kreću oko 6000 dinara, dok se cena kompleta za više razrede kreće od 13.000 do 18.000. dinara.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Tasmin Archer
Za 4 minuta

Sleeping Satellite

Tasmin Archer
Ganesh
Za 7 minuta

I've Been Thinking About You

Ganesh
DJ Allexinno
Za 11 minut

Everytime

DJ Allexinno
Sonique
Za 14 minuta

Sky

Sonique
Lionel Richie
Za 19 minuta

Three Times a Lady

Lionel Richie

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend