Obrazovanje

Počelo polaganje Male mature, osnovci danas rešavali test iz srpskog jezika

Foto: V.P.
Mala matura se ove godine polaže u nešto drugačijim okolnostima jer su zbog nedavnih dojava o bombama pojačane mere bezbednosti. Zbog toga su maturanti pojedinih osnovnih niških škola završni test umesto u matičnim, polagali u prostorijama drugih škola. Osmaci su danas rešavali test iz maternjeg jezika, a najviše muka im je zadao zadatak koji se odnosio na razumevanje teksta.

U OŠ “Ratko Vukićević” maturu su pored njihovih učenika polagali i učenici OŠ” Vožd Karađorđe” i “Dositej Obradović”, a dežurni nastavnici kažu da je prvi dan polaganja protekao regularno.

Maturanti koji su danas imali prilike da pokažu znanje iz maternjeg jezika ističu da je straha bilo, ali ne kako kažu od bombi, već od ishoda samog testa. Oni koji nisu polagali u matičnoj školi sa druge strane ističu da je bilo treme, ali i izvesne doze bojazni jer ne polažu na “domaćem terenu” i ne poznaju nastavnike.

Kada je o samom testu reč, đaci pričaju da je bio za nijasnu teži od probnog, ali im je kako kažu najveće muke  zadalo razumevanje teksta. “Test je bio za nijansu teži od probnog, ali ono što je meni, ali i mojim drugovima i drugaricama zadalo muke je razumevanje teksta jer sve ima smisla i potrebno je da se koncentrišeno na zadatak”, kaže jedan osnovac i objašnjava da je reč o pripoveci Laze Lazarevića “Sve će to narod pozlatiti.”

Još jedan od osnovaca nam se požalio na težinu testa. “Poslednje pitanje koje se tiče razumevanja testa je bilo jako teško, pa ga nisam ni uradio, nisam mogao da se setim propovetke” iskren je učenik.

Među maturantima bilo i onih kojim je muke zadao Danilo Kiš. “Test iz srpskog jezika je  bio dosta teži nego probni, a ono što je meni lično bilo najteže je zadatak koji se odnosio na razmevanje teksta na osnovu odlomka Danila Kiša”, ističe sagovornica i dodaje da se nada velikom broju poena jer je kako kaže sve ostalo dobro uradila.

Maturanti sutra polažu test iz matematike, a dan kasnije i kombinovani test. Preliminarni rezultati testa biće objavljeni u petak 1. jula, a istog dana učenici mogu da podnesu žalbu, elektronski ili u svojoj osnovnoj školi. Nakon toga, 5. jula biće objavljeni konačni rezultati.

Podsetimo, završni ispit polaže se u 522 škole, od 1260 koliko je planirano iz bezbednosnih razloga.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 28 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 25 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 21 minut

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 17 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend