Društvo Obrazovanje

Pojačana kontrola policije u osnovnim i srednjim školama

Po hitnim merama koje su usledile nakon dva tragična događaja, od kojih se prvi dogodio u Osnovnoj školi ''Vladislav Ribnikar'' u Beogradu, policija je od juče prisutna u toku trajanja nastave u školama, u obe smene, a kako je navela Danijela Ostojić iz Uprave policije, zaštita bezbednosti učenika, zaposlenih u školama su prioritet, kao i očuvanje mira i sigurnosti svih građana.

Od juče, ispred niških osnovnih i srednjih škola, ali i u celoj zemlji, dežurali su po dva policajca čiji je cilj da osiguraju bezbednost učenika. Ostojić je objasnila da će pripadnici policije u narednom periodu organizovati preventivne aktivnosti kao što su predavanja, tribine, radionice, a sve to sa ciljem da se podigne kultura bezbednosti i svest dece i mladih, ali i zaštita od svih rizika u kojima se mogu naći u toku provođenja vremena u školi, na putu od kuće do škole, kao i na društvenim mrežama.

U poslednjih nekoliko dana, nakon dve tragedije, u Srbiji je prijavljeno više od 120 slučajeva zbog pretnji učenika, kao i objavljivanja neprimerenih sadržaja na društvenim mrežama koje dodatno unose nemir i strah. Podsetimo da su u Nišu privedena dva maloletnika zbog deljenja sadržaja na društvenoj mreži Instagram – šesnaestogodišnjak i sedamnaestogodišnjak. Takođe, niška policija je intervenisala i u četiri osnovne škole na teritoriji Niša zbog pretnji učenika.

MUP je uputio apel da u narednim danima, roditelji proveravaju telefone svoje dece. “Apelujemo da dečji profili na društvenim mrežama budu pod roditeljskom kontrolom u smislu nadzora nad sadržajima kojima dete pristupa, sa kim i na koji način komunicira i u kom vremenu“, navodi se. Kako je naglasila Ostojić ispred MUP-a, apeluje se na sve građane da sačuvamo razumnost i stabilnost, pogotovo kada su u pitanju deca koja informacije prate iz različitih izvora i medija.

Neophodno je da njihovi profili na društvenim mrežama budu pod roditeljskom kontrolom, ali je jednako važno da odrasli pokažu najviši stepen odgovornosti i ne objavljuju i ne dele neproverene i neprimerene sadržaje na društvenim mrežama“, saopštila je i dodala da se apeluje i na decu da vode računa o ponašanju i pokažu svoju odgovornost, kako bismo svi zajedno doprineli smanjenju vršnjačkog nasilja i učinili bezbedno okruženje za život i rad učenika, zaposlenih u školama i škola.

Podsetimo, u toku je rad na hitno predloženim merama, a koje se tiču razoružavanja Srbije, kako je Vučić nazvao tu meru, kao i povećanje bezbednosti u zonama škole. Državni sekretar MUP-a Danilo Stevandić rekao je da će MUP zaposliti 1.200 policijskih službenika u toku ove godine, gde će biti obezbeđeno da svaka škola ima policajca koji će brinuti o bezbednosti učenika i zaposlenih. Gostujući na RTS-u, predsednik Aleksandar Vučić se dotakao ove mere. Kako je rekao, to će učiniti da se roditelji bezbednije osećaju, odnosno da imaju i dodatnu psihološku sigurnost i ocenio je da je to ključna mera, kojom će se ujedno sprečiti vršnjačko nasilje.

Policajci u školama biće dobro naoružani i spremni da odgovore“, kazao je predsednik Vučić, misleći na opasnost sličnih problematičnih slučajeva. Kako je on dalje objasnio, policajcu će svaki učenik moći da prijavi nasilje, tako da će se sprečiti svaka vrsta nasilja u školi i van nje. Vučić je istakao i da 1.200 policajaca treba da ode u penziju, a da će njih zameniti 2.500 mladih policajaca.

Anđela Jeremić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Kmaro
Za 4 minuta

Femme Like You

Kmaro
Al Green
Za 8 minuta

Let's Stay Together

Al Green
Bane Lalic & Mvp
Za 11 minut

Celu Noc I Celi Dan

Bane Lalic & Mvp
Iriefm
Za 15 minuta

Putevi

Iriefm
Robbie Nevil
Za 19 minuta

Wot's it to Yai

Robbie Nevil

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend