Obrazovanje

Priprema dece za školu roditelje košta oko 20.000 dinara

Cene kompleta udžbenika za prvi razred osnovne škole košta od 8.000 do 10.000 dinara, dok je za starije razrede potrebno izdvojiti i do 16.000 dinara. Kada se na ovu sumu doda školski pribor u đačku torbu stane 20.000 dinara.

Cene kompleta udžebenika kreću se od 8.000 dinara za najniže razrede pa čak do 16.000 dinara objašnjavaju  prodavci u knjižarama i dodaju da cene zavise od izdavača. Roditelji ističu da su knjige jako skupe, a problem je kažu i taj što ima više izdavača, te se često događa da deca ne mogu da “naslede” knjige od starije braće i sestara.

“Imam dvoje osnovaca različitih dobi i samo sam za knjige dala više od 20.000 dinara, a gde je školska torba, sveske, olovke, pernica i sve ono što će tek da traže profesori”, pita se jedna majka i dodaje da ćerka ne može da koristi knjige svog brata jer se ne poklapaju udžbenici koje predmetni profesor zahteva.

Polovni udbenici koštaju od 400 do 700 dinara, kažu prodavci, a cena zavisi od toga koliko je knjiga očuvana. Kupaca, kažu ima, ponuda je bogata, te roditelji nađu ono što je njihovim školarcima potrebno i pritom uštede. “Došao sam sa spiskom u rukama da kupim sinu knjige za školu. Korišćene su, ali su mnogo jeftinije nego u knjižarama”, kaže jedan otac i dodaje da će i priprema koštati sigurno još desetak hiljada.

Kada je reč o priboru male sveske se kreću od 80 do 100 dinara, dok je za velike potrebno izdvojiti i preko 200 dinara. Grafitne olovke koštaju od 20 do 30 dinara u proseku, pernice se kreću oko 1.000 dinara, a ranac i do 5.000 dinara.

“Nismo kupili sveske još uvek jer mi dete polazi u peti razred i ima više predmeta, tako da ćemo sačekati da vidimo šta će koji nastavnik tražiti. Pored toga moramo da kupimo i olovke grafitne i hemijske, gumice, markere, pernicu, blok, lenjire,  vežbanke, pa samo pola plate će mi otići dok opremim dete za školu i kupim mu knjige i pribor”, žali se se jedna sugrađanka.

Kada je reč o udženicima za srednju školu, prodavci pričaju da srednjoškolci retko kupuju komplete već pojedinačne knjige koje u knjižarama koštaju od 800 do 1.000 dinara po komadu, dok oni koji prodaju polovne udbenike kažu da će biti i knjiga za njih, ali od 1. septembra.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 23 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 19 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 16 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 11 minut

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend