Obrazovanje

Prosvetari protestvovali u Beogradu, u pojedinim niškim školama štrajk podrške izostao zbog pritisaka

Nastava u 38 niških škola u kojima Unija Sindikata prosvetnih radnika ima svoje članove skraćena je na 30 minuta, u znak protesta i podrške skupu u Beogradu. Ipak, u nekoliko škola štrajk je ipak izostao zbog direktnog pritiska direktora, kazao je Vladan Ćirić, predsednik Unije.

Prosvetni radnici su izneli spisak zahteva, a prvi među njima je smanjenje broja učenika u odeljenju, zatim povećanje plata kao i odustajanje od formiranja kombinovanih odeljenja u kojima se spajaju đaci od petog do osmog razreda.

“Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije od nadležnih traži smanjenje broja učenika u odeljenju, na najviše 24, korekciju zarada od 12 odsto i isplatu trećine dugovanja od 20 hiljada dinara, te promene zakona iz oblasti obrazovanja, uz socijalni dijalog”, navodi se saopštenju Unije.

Kao veliki problem izdvajaju i nasilje u školama i traže da Ministarstvo prosvete ima više sluha za fizičko, verbalno i elektronsko nasilje.

Podsetimo, Unija Sindikata prosvetnih radnika  organizovala je danas štrajk  u Beogradu, a časovi će ponovo biti skraćeni na 30 minuta i u ponedeljak 21., dok će u četvrtak 31. marta biti organizovana okupljanja po gradovima.

Iz Unije sindikata prosvetnih radnika saopštavaju da će protiv direktora škola koji su sprečili štrajk pokrenuti postupke.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 21 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 18 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 14 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 10 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend