Obrazovanje

Prva beogradska i prva niška gimnazija zajedno u Art eko karavanu

Art karavan koji su pokrenule profesorke likovne i muzičke kulture iz Prve beogradske gimnazije, prerastao je u Art eko karavan i putuje po gradovima Srbije povezujući, kroz kreativne radionice i kulturno-obrazovne sadržaje, đake iz cele Srbije. Prva beogradska i Prva niška gimnazija započeće dvodnevno druženje u Art eko karavanu u Nišu. Domaćini iz najstarije niške gimnazije, i učenici i profesori, sa nestrpljenjem očekuju goste a pripremili su niz aktivnosti i zanimljivih sadržaja kroz umetničke i ekološke radionice.

Oko 30 učenika Prve beogradske gimnazije dolazi u Niš sa svojim profesorkama da kroz zajednički rad i druženje sa učenicima Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ povežu i spoje ono naizgled nespojivo: muzičku i likovnu umetnost i ekologiju.

Druženje počinje u četvrtak od 16 i 30 uz predstavu „Bog“ koju će izvesti članovi dramske sekcije Prve niške gimnazije, a nastaviće se obilaskom užeg centra grada uz pratnju lokalnog vodiča.

U petak od 7 i 45 počinju kreativne radionice: likovna, muzička i ekološka. Na muzičkoj radionici spojiće se dva hora i zajedno izvoditi kompozicije sa južnjačkim ritmom. Tema likovne radionice nosi naziv “Carski grad Niš“, a mladi kreativci će u radu koristiti kao tehniku dvodimenzionalni kolaž od materijala za reciklažu. Kroz ekološku radionicu tragaće za uzrocima zagađenosti vazduha velikih gradova, poput Niša i Beograda, a ponudiće i rešenja za prevazilaženje ovog aktuelnog problema.

Nakon radionica beogradski i niški đaci sa svojim profesorima kreću sa upoznavanjem kulturno istorijskih spomenika Niša, a planirana je i poseta Narodnom muzeju, kao i Naučno tehnološkom parku.

Kroz druženje i rad učenici će pokazati svoje talente u oblasti muzičke i likovne umetnosti, povezaće se i razmenjivati iskustva, šireći misiju podizanja ekološke svesti, uz upoznavanje kulturnih vrednosti grada Niša. I jedni i drugi se nadaju da je ovo početak još jednog lepog prijateljstva, koje bi se moglo nastaviti posetom niških đaka beogradskoj gimnaziji.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Sandra
Za 3 minuta

Maria Magdalena

Sandra
Virgins
Za 6 minuta

Rich Girls

Virgins
Sam Smith
Za 9 minuta

Im Not Here to Make Friends

Sam Smith
James
Za 13 minuta

Getting Away With it All Messed Up

James
Wyman Low
Za 17 minuta

New Dream

Wyman Low

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend