Obrazovanje

Prva niška gimnazija ,,Stevan Sremacˮ obeležava 143 godine rada

Prva niška gimnazija ,,Stevan Sremacˮ od petka, 19. novembra, do petka, 26. novembra, obeležava 143. godišnjicu postojanja i rada. Obeležavanje Dana škole otvoriće Takmičenje u besedništvu u petak, 19. novembra, a centralna proslava je u utorak, 23. novembra. Povodom Dana škole planirana je i “izokrenuta učionica”, kada će učenici i nastavnici zameniti uloge, a predviđene su i izložbe i stručna predavanja.

Takmičenje u besedništvu, manifestacija kojom i počinje obeležavanje godišnjice, održaće se u petak, 19. novembra, od 14 sati.  Na takmičenju će svoje govorničke sposobnosti prikazati dvadesetoro mladih besednika, među kojima su učenici iz Niša, Svrljiga i Aleksinca, kao i studenti sa Filozofskog i Pravnog fakulteta. Tema besede je „Obrazovanje je zlatni ključ slobodeˮ. Komisiju koja će ocenjivati mlade besednike čine glumac niškog Narodnog pozorišta Aleksandar Mihailović, Nina Sudimac, asistent na Departmanu za srbistiku Filozofskog fakulteta u Nišu̬, kao i doc. dr Ivan Ilić sa Pravnog fakulteta u Nišu.

Proglašenje pobednika i uručenje nagrada najboljima održaće se istog dana od 17 sati i 30 minuta. Nagrade su obezbedili Filozofski i Pravni fakultet iz Niša, Turistička organizacija Niš, kao i Gradska opština ,,Medijana”, koja tradicionalno podržava ovu manifestaciju.

U utorak, 22. novembra, učenici i nastavnici zameniće uloge. Učenici će biti za katedrom, a nastavnici u školskim klupama. ,,Izokrenutu učionicu” organizuje Učenički parlament škole.

Na centralnoj proslavi u utorak, 23. novembra, učenici nemačkog i romanskih jezika izvešće kraća scenska dela, a dramska sekcija pripremila je predstavu. Na svečanosti će učenicima nemačkog jezika, koji su položili DSD ispit, biti uručene diplome, a biće nagrađeni i radovi sa likovnog i literarnog konkursa.

Program će biti obogaćen muzičkim tačkama, a već dobro poznati hor najstarije niške gimnazije ponovo će nas iznenaditi novim izvođenjem, kompozicijom ,,Ovo je Srbija”, koja je specijalno pripremana za ovaj dan, kada će i premijerno biti izvedena. Program počinje u 20 sati.

U petak, 26. novembra, u podne, prof. Dragan Gajić sa niškog PMF-a,  učenicima će održati predavanje ,,Uranijine zablude ili nije valjda da verujete u sve što vam kažuˮ.

Tokom cele naredne nedelje, od utorka do petka, holove i učionice krasiće najrazličitije izložbe iz oblasti istorije, geografije, biologije, fizike i hemije, kao i niz radova na engleskom jeziku. Biolozi su pripremili izložbenu postavku “Zagađenost zemljišta i vode”. Teme ostalih izložbenih radova su grad Niš, znamenitosti grada, kao i poznate ličnosti koje su svojim delima proslavile Niš.

Svi događaji održavaće se uz maksimalno poštovanje epidemioloških mera i u skladu sa epidemijskom situacijom, te će i broj prisutnih biti ograničen.

Zorica Milenković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Pete Townsend
Za 2 minuta

Face to Face

Pete Townsend
Rolling Stones
Za 7 minuta

(I Can't Get No) Satisfaction

Rolling Stones
Mambo All Stars And a.Banderas
Za 10 minuta

Bella Maria of My Soul

Mambo All Stars And a.Banderas
Francoise Hardy
Za 15 minuta

Comment Te Dire Adieu

Francoise Hardy
Badfinger
Za 17 minuta

Without You

Badfinger

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend