Obrazovanje

Prvi dan školske godine obeležio štrajk prosvetnih radnika

Novu školsku godinu u Nišu obeležio je jednodnevni štrajk prosvetnih radnika, a prvog dana škole časovi su bili skraćeni na 30 minuta.

Vladan Ćirić, predsednik Unije Sindikata prosvetnih radnika Niša  kaže da su od 43 škole u kojima Unija ima svoje članove njih 40 u štrajku.  Sagovornik dalje objašnjava da Unija ima članove i u specijalnim školama gde časovi inače traju 30 minuta, ali da podržavaju štrajk.

“Štrajkom želimo da skrenemo pažnju javnosti na naše zahteve. Tražimo povećanje zarada za 20 odsto, isplatu 50.000 dinara na ime Svetosavskih nagrada, smanjenje broja učenika u odeljenju na 24 i veće učešće sindikata u donošenju propisa u oblasti obrazovanja i vaspitanja dece”, navodi Ćirić.

On je podsetio da su prilikom izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja sindikati bili izopšteni, pa je tako doneta izmena koja omogućuje kombinovanje odeljenja od petog do osmog razreda. Na području Niša, dodao je, za sada nema kombinovanja odeljenja, ali ne znači da ih neće biti u narednim godinama, pošto je promenjen zakon.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 3 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za -0 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 56 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 52 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend