Obrazovanje

Raspisan konkurs za upis na doktorske studije, najjeftinija školarina na Elektronskom, najskuplja na Medicinskom fakultetu

Konkurs za upis na prvu godinu doktorskih akademskih studija počinje u ponedeljak 18. oktobra i trajaće do petka 29. oktobra. Prijemni ispiti će se održati u periodu od 1. do 6. novembra.

Studenti koji žele da nastave obrazovanje i upišu doktorske studije mogu da konkurišu na nekom od 12 fakulteta Univerziteta u Nišu. Ove godine mesta ima za 458 studenata, od kojih su 112 budžetska.

Na doktorske studije mogu se upisati studenti koji imaju završene master akademske studije, sa najmanje 300 ESPB bodova sa opštom prosečnom ocenom najmanje 8 na prethodnim nivoima studija ili završene master akademske studije, sa najmanje 300 ESPB bodova i objavljene naučne radove, na način uređen opštim aktom fakulteta.

Takođe na doktorske studije mogu da se upišu studenti koji imaju završene osnovne studije po propisima koji su uređivali visoko obrazovanje do stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju(„Službeni glasnik RS“, broj 76/2005), odnosno do 10. septembra 2005. godine sa prosečnom ocenom najmanje 8.

Najviše mesta za buduće doktore nauka ima na Medicinskom i Elektronskom fakultetu. Medicinski fakultet će od novembra meseca primiti 10  na budžet i 90 samofinansirajućih studenata doktorskih studija, dok je na Elektronskom broj budžetskih mesta 25, a samominansirajućih 75.

Sledi Prirodno-matematički fakultet sa ukupno 57 mesta, dok je na Pravnom 45, na Filozofskom 39, na Ekonomskom 35, na Mašinskom 25, na Fakultetu zaštite na radu 20, na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu 15, na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, na Građevinsko-arhitektonskom 7 i na Pedagoškom fakultetu u Vranju 5 mesta.

Kada je o školarini reč studenti Medicinskog fakulteta koji žele da stenu najviše akademsko zvanje moraće da plate 140.000 dinara po godini. Školarina na Medicinsom fakultetu je ujedno i najskuplja, dok je najjeftinija na Elektronskom – 89.000 dinara.

Po završetku prijemnog ispita za doktorske akademske studije biće objavljene rang liste, a ukoliko ostane mesta na fakultetima biće organizovan i drugi upisni rok koji je predviđen u periodu od 10. do 25. novembra.

Više informacija o prijemnim ispitima, studijskim grupama i školarinama nalazi se na sajtu Univerziteta.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 16 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 13 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 10 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 5 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend