Obrazovanje

Ružić: Prevencija nasilja je najvažnija, povećati broj pedagoga i psihologa u školama

Zahtevi prosvetnih radnika da svi zaposleni u prosveti dobiju status službenog lica, koji je usledio nakon poslednjeg slučaja nasilja nad nastavnicom u jednom školi u Trsteniku se razmatra, kazao je ministar prosvete Branko Ružić u Nišu. Prema njegovim rečima nadležno ministarstvo je formiralo Radnu grupu koju čine sindikati, struka, pedagozi, psiholozi, stručnjaci za borbu protiv nasilja, a koja se bavi ovom značajnom temom, te da očekuje da do 20. decembra izađu sa konkretnim predlozima koji se tiču izmena zakonskih akata i regulativa.

„Pitanje statusa službenog lica je na stolu. Mi na Radnoj grupi razgovaramo i o toj opciji. Ja nisam stekao utisak pre 3 nedelje, kada smo razgovarali sa sindikatima, da su svi izrazili želju da do toga dođe“, objašnjava ministar i dodaje da sam status službenog lica, pored prava, rađa i određene veoma kompleksne obaveze pa i krivično pravnu odgovornost, te da je na sindikatima da razmisle je li to u interesu nastavnika.

Ministar navodi da je još 2019. Ministarstvo pravde formiralo Radnu grupu po pitanju uvođenja statusa službenog lica, za određene profesije, između ostalog i za nastavnike i da  krivični zakon to poznaje od 2020. godine. „Svako nasilje koje se učini prema nastavniku mora se tretirati kao nasilje koje se čini, na primer, prema službenom licu. Tako je u Krivičnom zakoniku“, objašnjava Ružić.

Ističe da je važno da se celokupno društvo uključi u rešavanje ovog problema, jer se, kako kaže, tiče svih nas.“Mere u našem sistemu svakako moraju biti kombinacija prevencije i kažnjavanja, ali kažnjavanja koje će prevenirati neka buduća nasilja. Ono što naše društvo nosi sa sobom to je da je u nekim slučajevima, ako nasilje nije dramatično izraženo, ono postaje društveno prihvatljivo. Tu je ključ i protiv toga se moramo izboriti“.

Sagovornik navodi da je pored mera kažnjavanja važno raditi na edukaciji. „Prevencija je najvažnija, deca su nam najvažnija, moramo ih vraćati sa stranputice. Videćemo da u sklopu ovih mera podignemo broj pedagoga i psihologa što svakako može da pomogne u preveniranju nasilja. To ce imati određeni finansijski efekat, ali očekujem da će Ministarstvo finansija imati razumevanja jer se radi o opštem društvenom interesu.

„Mi smo se opredelili da formiramo vremenski oročenu radnu grupu u kojoj učestvuju sindikati, struka, pedagozi, psiholozi, stručnjaci za borbu protiv nasilja. Očekujemo da do 20. Decembra izađemo sa jasnim predlozima, ukoliko je potrebno menjati neka podzakonska akta, možda čak i neka zakonska rešenja“, navodi sagovornik.

Podsetimo, prosvetni radnici su 1. decembra organizovali  proteste širom Srbije zbog sve učestalijih slučajeva nasilja u školama. Kako su tada kazali, ukoliko do toga ne dođe, spremni su da odlože početak drugog polugodišta.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elle King
Za 1 minut

Under Influence

Elle King
Jacksons 5
Za 4 minuta

Never Can Say Goodbye

Jacksons 5
Mary J. Blige, U2
Za 7 minuta

One

Mary J. Blige, U2
Pretenders
Za 11 minut

Don't Get Me Wrong

Pretenders
Lykke Li
Za 15 minuta

Get Some

Lykke Li

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend