Obrazovanje

Sajam zapošljavanja i profesionalne orijentacije mogao bi da postane tradicija Filozofskog fakulteta u Nišu

Foto: Dragan Jevremović
Sajam zapošljavanja i profesionalne orijentacije koji je organizovan na Filozofskom fakultetu u Nišu približio je studentima sa različitih departmana koje opcije za zaposlenje imaju nakon završetka studija. Takođe putem radionica zainteresovani studenti mogli su da upoznaju nove veštine, koje bi mogle da im znatno pomognu kada jednog dana krenu u sopstvenu potragu za zaposlenjem.

Kako kažu iz organizacije ovo je zapravo drugi sajam zapošljavanja koji se organizuje na Filozofskom fakultetu, međutim za razliku od ovog, prvi pod nazivom „Moja frankofona karijera“ je organizovan namenski, da studentima koji studiraju Francuski jezik približi Frankofone kompanije i mogućnosti zaposlenja nakon završetka tog departmana. „Taj sajam je bio inicijalna kapisla kako bismo organizovali Sajam na nivou fakulteta, za sve studijske programe“, kaže dr Ivan Jovanović Prodekan za međunarodnu saradnju. Na Sajmu, svoju ponudu i poslovanje studentima predstavilo je 29 kompanija, iz različitih oblasti i delatnosti. „Živimo u digitalnom dobu, traže se neke nove kompetence i neke nove mogućnosti“, ističe dr Jovanović. Kako kaže Marta Vučićević ispred Kancelarije za  razvoj karijere i podršku studentima Sajam jeste ispunio cilj koji je imao. Studenti su se upoznali sa poslodavcima i dobili su korisne savete koji bi im mogli pomoći u građenju svoje karijere. Takođe je napomenula da su ciljano zvali određene kompanije koje nude pozicije baš za studente Filozofskog fakulteta.

Pored predstavljanja poslodavaca studenti su imali priliku i da učestvuju u korisnim radionicama koje su između ostalog studente trebale da upute kako izgleda proces pravljenja pravilnog CV-a, odnosno kako izgleda intervju za posao. „Mladi nisu sigurno oko nekih tehničkih stvari, jer svaka kompanija ima neke svoje kriterijume i traži neke određene kompetence. Svi studenti bi trebali da se upoznaju sa sposobnostima i određenim karekteristikama. Trebalo bi da na što bolji način pripreme svoju dokumentaciju za eventualno sutrašnje zaposlenje“, rekao je Jovanović. Jedna od radionica pod nazivom „Moj prvi intervju za posao“ je uključivala simulaciju razgovora za posao. Tako se studentima pružila jedinstvena prilika da razgovorom sa predstavnicima kompanija uvide koje su to najčešće greške koje se prave na intervjuu sa potencijalnim poslodavcima. Organizatori su ove radionice označili kao jedan od najkorisnijih, ali i najtraženijih segmenta Sajma. „Dobili smo preporuku od poslodavaca da seldeće godine radionice produžimo, jer je bilo puno zainteresovanih ljudi, a malo vremena. Mislim da smo ohrabrili studente da se prijave na neke naše radionice. Takođe mislim da smo ih ohrabrili da se prijave na neke pozicije koje su im bile manje poznate ili da li mogu tu da rade, pa smo im to nekako demistifikovali“, objašnjava Marta Vučićević.

Jedan od studenata koji su posetili Sajam je izjavio da je jako zadovoljan što se jedan ovakav Sajam našao na Filozofskom fakultetu. „Dopada mi se da postoji ovakva prilika i šansa da studenti, ali i oni koji su diplomirali upoznaju potencijalne poslodavce i steknu neko iskustvo u poslovnim razgovorima. Iako ja lično nisam naučio nešto što do sada nisam znao, upoznao sam neke ljude sa kojima ću možda sarađivati u budućnosti, tako da nisam džabe dolazio“, kazao je student master studija Komunikologije. Da je Sajam bio koristan složila se i jedna studentkinja, koja kaže da je Sajam okupio dosta poslodavaca i da jedinu zamerku koju ima da uputi jeste što je očekivala više konkretnih ponuda od strane poslodavaca. Marta Vučićević je na kraju dodala da bi pošto se Sajam pokazao kao koristan i potreban mogao postati nova tradicija Filozofskog fakulteta.

Dragan Jevremovic

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Alison Moyet
Za 1 minut

Love Resurrection

Alison Moyet
Berk & the Virtual Band
Za 4 minuta

Billie Jean

Berk & the Virtual Band
Beloved
Za 9 minuta

Sweet Harmony

Beloved
Kmaro
Za 14 minuta

Femme Like You

Kmaro
Al Green
Za 18 minuta

Let's Stay Together

Al Green

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend