Obrazovanje

Sklapanje novih prijateljstava i unapređenje znanja kroz Art eko karavan

U cilju druženja i upoznavanja Srbije, učenici i profesori Prve beogradske gimnazije bili su gosti Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“. Učenici obe škole su u okviru Art eko karavana učestvovali u radionicama koje su za cilj imale podići svest o značaju ekologije, upoznati druge gradove i pre svega sklopiti nova prijateljstva.

Kroz tri kreativne radionice: ekološku, muzičku i likovnu učenici su se družili, ali i učili nove stvari. Učenica niške škole Lenka Pavlović ističe da je ekološka radionica bila jako zanimljiva i da joj je ova radionica pomogla da nauči više. „Radila sam na prezentaciji o električnim automobilima, govorili smo o njihovim manama i prednostima. O njihovom uticaju na zagađenje vazduha i uštedi elektirčne energije“, objasnila je ona.

Tema likovne radionice bila je „Carski grad Niš“. Ideja je bila spojiti ekologiju i umetnost, pa su učenici koristili specijalne materijale, odnosno sami su donosili svoje materijale. Muzičke radionice u okviru karavana su specifične jer se obrađuje muzika koja je karakteristična za grad u kome se održava. Tako su ovom prilikom uvežbavali pesmu „Niška banja“. „Ovakve tematske radionice su odlične za upoznavanje novih ljudi, novih gradova i njihovih kultura“, izjavila je Ivana Veljković, učenica Prve beogradske gimnazije. Za učenike i profesore je organizovan obilazak grada, tom prilikom će obići Narodni muzej, Naučno tehnološki park i kulturno istorijske spomenike Niša.

Marija Vasić, profesorka muzičke kulture Prve niške gimnazije rekla je da su ovakve radionice od izuzetnog značaja za učenike. U ovoj školi do sada nije bilo radionica ovakvog tipa i zbog toga je izuzetno iskustvo. „Mislim da smo sada pokrenuli jednu divnu priču koja će se nastaviti sa ostalim gradovima Srbije. Krenuli smo sa Beogradom, a u daljem planu su nam Negotin, Leskovac i Novi Sad. Verujem da će ovo biti lepa priča, koja mnogo znači đacima“, kazala je Vasić.

Niš je deveti grad u kom učenici Prve beogradske gimnazije gostuju i prema rečima Snežane Filipović, profesorke ove škole, ovakve radionice su značajne za učenike, ali i za nastavnike. Oni imaju priliku da razmene iskustva i da se upoznaju sa različitim metodama rada.

„Mislim da iz Art eko karavana mogu proizaći velike stvari, želimo da podignemo sve na viši nivo. Planiramo da napravimo stručni skup na kom bi spojili prirodne i umetničke predmete, kao i da radimo na zajedničkom problemu zagađenosti životne sredine“, rekla je Filipović.

Dodaje da je želja da za deseti jubilarni Art eko karavan ogranizuju odlazak u Budimpeštu i tom prilikom ostvare saradnju sa srpskom gimnazijom u tom gradu.

Dragan Jevremovic

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Zombies
Za 1 minut

Time of the Season

Zombies
Travis Tritt
Za 4 minuta

Burning Love

Travis Tritt
Fleetwood Mac
Za 7 minuta

Dreams

Fleetwood Mac
Steve Winwood
Za 11 minut

Higher Love

Steve Winwood
Yu Grupa
Za 16 minuta

Odlazim

Yu Grupa

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend