Obrazovanje

Slučaj u niškoj Gimnaziji dobio epilog: profesor Petrović dao otkaz

Pre nešto više od mesec dana Milan Petrović, profesor srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji “Svetozar Marković“, uputio je pismo ministru prosvete, nakon što je bez obrazloženja odbijen na javnom konkursu za stupanje u stalni radni odnos. Povratne informacije iz ministarstva prosvete nema, a događaj je u međuvremenu dobio epilog – profesor je napustio školu.

Prema rečima profesora Petrovića, on je uložio žalbu na odluku komisije, koju je zatim predao direktorki Gimnazije “Svetozar Marković”. Žalba je odbijena pismeno, a komisija ponovo nije obrazložila zbog čega. Na savet svog advokata predao je žalbu i školskom odboru, ali je u odgovoru pisalo da nisu nadležni.

Čitav slučaj  objašnjen je i uz prijavu predat Školskoj upravi u Nišu – republičkom inspektoru, odakle je upućen na adresu gradskog inspektora, čiji odgovor nije stigao. Poslali smo pitanja republičkom inspektoru i odgovor se očekuje.

Nakon što je niz žalbi odbijen, a pitanje upućeno ministru ostalo bez odgovora, profesor je predao zahtev za prekid radnog odnosa. “Ja sam u četvrtak otišao kod direktorke, i predao zahtev za prekid radnog odnosa. Na taj način, vratio sam 66.6% časova na kojima sam zamenjivao g. dr Marijana Mišića, do njegovog povratka sa mesta direktora”, napisao je Milan Petrović na svom fejsbuk profilu.

Svoju odluku obrazložio je na sledeći način: “Da živim u strahu od odmazde, mogućeg mobinga, koji bi ponovo trebalo da nekom trećem dokazujem, niti imam vremena, niti imam snage.” Zaključuje da hiljade mladih čekaju priliku da pošteno daju svoj doprinos plemenitoj struci prosvetnih radnika, ali na žalost tu šansu retko i dobiju.

Podsetimo slučaj profesora niške Gimnazije dospeo je u žižu javnosti kada je na svom fejsbuk profilu objavio otvoreno pismo adresirano na ministra prosvete Branka Ružića. On je tada postavio samo jedno pitanje: “Ima li mesta za ljude poput njega u srpskoj prosveti?”

Par dana nakon otvorenog pisma u kom se obratio ministru, na mejl adrese niških medija stigla su pisma sa desetak različitih adresa. Autori pisama predstavili su se kao zabrinuti građani i tvrdili da poseduju poverljive informacije o samom profesoru, ali i konkursnoj dokumentaciji.

Podstaknut konkursom profesor Dušan Blagojević pokrenuo je peticiju koju su potpisali i drugi profesori i građani. Oni su apelovali na direktora da odluku komisije preispita, a na Ministarstvo prosvete da donese odgovarajuće zakonske i podzakonske akte koji bi omogućili da kompetentnost i posvećenost budu ključni kriterijumi pri odabiru nastavnika.

Nakon što je događaj dobio epilog,  profesor Milan Petrović najavio je tužbu.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Randy Crawford
Za 3 minuta

Come Into My Life

Randy Crawford
Rosenfeld
Za 7 minuta

Dangerous Woman

Rosenfeld
Jace Everett
Za 10 minuta

Bad Things

Jace Everett
Julia Michaels
Za 13 minuta

All Your Exes

Julia Michaels
Aeroplane & Purple Disco Machine feat Aloe Blacc
Za 16 minuta

Counting on Me

Aeroplane & Purple Disco Machine feat Aloe Blacc

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend