Obrazovanje

Srednjoškolac si i dobar govornik! Prijavi se za takmičenje u besedništvu u Prvoj niškoj gimnaziji „Stevan Sremac”!

Prva niška gimnazija „Stevan Sremac” poziva mlade besednike, sve zainteresovane učenike srednjih škola i studente univerziteta, da se jave na konkurs pisanom besedom na temu „Obrazovanje je zlatni ključ slobode“. Prijave se mogu slati do 15. novembra, a finalno takmičenje je 19. novembra u svečanoj sali škole. Najbolje besednike očekuju prigodne nagrade.

Neko je rekao: „Ako vodite računa o važnosti svoje misli, onda ćete voditi računa i o tome kako to kazujete“. Tako srednjoškolci iz Niša i okoline i ove godine imaju mogućnost da se oprobaju u besedništvu, iskažu svoja promišljanja na zadatu temu, koja je ukorenjena u životu. To i jeste važno za retoriku – da beseda bude povezana sa životom i da izađe iz školskih klupa.

Tema „Obrazovanje je zlatni ključ slobode“ ove godine biće inspiracija mladim govornicima iz Niša i okoline, a njihove besede će se čuti na tradicionalnom Takmičenju u besedništvu, 19. novembra u svečanoj sali Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“.

Prijavljeni govor treba da sadrži između 700 i 1000 reči, pri čemu beseda ne sme trajati kraće od 5 ni duže od 7 minuta. Od kandidata se očekuje da besede znaju napamet, tj. da govore bez podsetnika.

Komisija će od svih prijavljenih govora izabrati najbolje, čiji će autori nastupiti u finalu. Tom prilikom govori će biti ocenjivani na osnovu sledećih kriterijuma: organizacija sadržine govora (početak, razrada, zaključak), stil (kreativnost i originalnost), pribranost (kontrola i stav), izražajnost (gestikulacija i izraz lica), upotreba glasa (visina, jačina, tempo, tišina, izražavanje emocija) i odnos sa publikom (kontakt očima i učešće publike).

Finalno takmičenje održaće se u svečanoj sali Prve niške gimnazije „Stevan Sremac” u petak, 19. novembra 2021. godine. Rok za prijavu govora je 15. novembar 2021. godine.

Prijavu za takmičenje zainteresovani mogu poslati poštom (Vožda Karađorđa 27, 18105 Niš) ili elektronskim putem (pngss@sremac.edu.rs). Svi detalji se mogu naći i na sajtu Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“.

Najstarija niška gimnazija organizuje Takmičenje u besedništvu, u vreme obeležavanja godišnjice škole, u novembru. Po tradiciji joj podršku u tome daju Pravni i Filozofski fakultet, kao i Narodno pozorište Niš, ali i druge organizacije i prijatelji škole.  Pokrovitelj je Gradska opština Medijana.

Zorica Milenković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Def Leppard
Za 1 minut

When I'm Dead And Gone

Def Leppard
Lucius
Za 4 minuta

Tempest

Lucius
Stelartronic
Za 7 minuta

In Between Ft. Karafizi

Stelartronic
La Roux
Za 10 minuta

Fascination

La Roux
Bill Withers
Za 14 minuta

Lovely Day

Bill Withers

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend