Obrazovanje

Srednjoškolci polažu državnu maturu tek školske 2023./24.

Komisija za praćenje aktivnosti uvođenja državne mature u obrazovni sistem, koju je formirao ministar prosvete Branko Ružić donela je odluku da se završni ispit za učenike srednjih škola odloži. Za učenike trogodišnjih srednjih stručnih škola završni ispit će se realizovati školske 2022/23. godine, a opšta, umetnička i stručna matura školske 2023/24. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Komisija je sagledala aktuelnu situciju i na osnovu toga donela odluku da se produži vreme za pripremu završnog ispita. Prvobitno je bilo planirano da se državna matura održi 2022. godine. Međutim, uzimajući u obzir potrebno vreme da se završni ispit pripremi i promene koje su nastale u obazovnom sistemu, odluka je promenjena.

Zbog toga će učenici koji pohađaju trogodišnje škole maturski ispit polagati za dve godine, odnosno školske 2022./23.  Dok će učenici četvorogodišnjih srednjih škola opšteg, umetničkog i stručnog usmerenja maturski ispit polagati 2023./24. godine.

Komisija će u kontinuitetu i pažljivo pratiti pripremu svaku od faza neophodnih za uvođenje državne mature, kao i realizaciju  Projekta IPA2015 „Unapređenje kvaliteta srednjeg obrazovanja i vaspitanja putem uvođenja ispita – Državna matura“.

Jedan od fokusa ove komisije biće uslovi za kvalifikaciju kandidata na visokoškolske ustanove, jer određeni broj njih nije usvojio dokumenta u kojima se definišu kriterijumi za upis na studije nakon položene državne mature, navodi se u saopštenju.

Podsetimo pre oko mesec dana iz štampe su izašle zbirke za pripremu male mature, za učenike osnovnih škola. Dostupe su u knjižarama „Prosvetnog pregleda“ i distrubutivnim mrežama širom zemlje. Cena zbirki zadataka iz matematike, srpskog i kombinovanog testa iznosi ukupno 850 dinara.

Dok pojedinačno koštaju: zbirka iz matematike 250 , a zbirka za srpski (maternji jezik) 360 dinara. Zbirka kombinovanih zadataka sa rešenjima  iz biologije, hemije, fizike, istorije i geografije košta 240 dinara. Štampane su na sprskom i jeziku nacionalnih manjina. Dostupne su na mađarskom, hrvatskom, bosanskom, albanskom, bugarskom, rusinskom, slovačkom i rumunskom jeziku.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 29 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 25 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 22 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 17 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend