Obrazovanje

Super škola: U Gimnaziji “Stevan Sremac” trening organizacionih veština

Unija učeničkih parlamenata izglasala je Prvu nišku gimnaziju "Stevan Sremac" za super školu. Ovo priznanje direktorka gimnazije doživljava kao čast jer time učenici pokazuju da pre svega vole svoju školu i u njoj se osećaju kao kod kuće.

Ne dobija svaka škola priznanje da je super, pogotovo ne od učenika. Prva niška gimnazija “Stevan Sremac” je nakon mnogobrojnih odlikovanja dobila i ovo, možda najvažnije – priznanje “Super škole”, koje dodeljuje učenički parlament.

Dražen Cero, omladnski radnik i koordinator programa za razvoj kapaciteta učeničkih parlamenata kaže da je saradnju sa školom uspostavio prošle godine gde je, prema njegovim rečima, fenomenalno dočekan.

“Naišao sam na fenomenalan doček i organizaciju. Ljudi su sjajni domaćini, jako saradljivi i jako su me prijatno iznenadili. Ta saradnja se odvijala do nivoa da su ovo zavredili ovo priznanje”, izjavio je za City Smart radio.

Super škola je projekat koji, navodi Cero, ima za cilj da istraži barijere u radu učeničkih parlamenata i na koji način mogu da budu bolji i efikasniji.

“Sve što se u životu radi može da se radi dobro ili loše. Ne funkcionišu svi parlamenti jednako dobro. Mi želimo da istražimo one koji su primer dobre prakse da pomognu onima u kojima parlametni slabije radi”, poručuje.

Učenica Vanja Mitić istakla je da joj trening jako znači, kao i sam dolazak u Niš i poznanstva sa vršnjacima.

Jelena Milošević direktorka Prve niške gimnazije “Stevan Sremac”  kaže da škola, iako godinama unazad ostvaruje priznanja, ovo znači da su učenici školu zaista prihvatili.

“Škola je godinama unazad, da ne kažem decenijama, dobijala različita priznanja. Meni je čast što je ovo nešto novo i drugačije, a imam čast kao direktor da dobjem ovo priznanje, a to je priznanje da su učenici  i Unija parlamenata našoj školi dodelili status “super škole”, rekla je Milošević.

Najviše joj, kaže ponosna direktorka, znači što se učenici osećaju dobro.

“To je posebna nagrada, jer ako vam učenici kažu da je škola mesto koje oni vole, gde rado dolaze, gde  nije samo namet na Vilajet, već naprotiv. Gde ćete veću čast?”

Tanja Stjiljković koordinator Učeničkog parlamenta i profesor biologije i primenjenih nauka kazala je da je privilegija voditi parlament.

“Nisam dugo u školi, ali sam za par godina sa kolegama uspela da se izborim za ovakvu nagradu. Čast nam je što smo ovde uopšte”, reka je Tanja.

Želja im je, kaže, da nastave da dobijaju nova priznanja.

Za učenike je trenng šansa da se povežu.

“To znači da se učenici povezuju i zajedno rade na unapređenju školovanja vannastavnim aktivnostima koje će kasnije u životu značiti”, kazala je Natalija Cvetković iz Lebana

Kristina Stanković iz Pirotske gimnazije takođe vidi radionicu kao još jedan vid ka boljoj saradnji između gradova.

Gimnazija je na treningu uključila srednjoškolce iz svih gradova i opština juga Srbije (od Dimitrovgrada, Pirota i Bele Palanke, do Leskovca, Vranja, Lebana, Bujanovca i Preševa).

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Whitney Houston
Za 1 minut

Didn't We Almost Have it All

Whitney Houston
Alessia Cara
Za 6 minuta

Here

Alessia Cara
Kovacs
Za 9 minuta

Diggin

Kovacs
Meg Myers
Za 12 minuta

Running Up That Hill

Meg Myers
Kurt Maloo
Za 16 minuta

Day of the Man With a Heart of Gold

Kurt Maloo

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend