Obrazovanje

Sutra obustava nastave u školama u kojima rade članovi Unije sindikata prosvetnih radnika, istu meru najavili i članovi sindikata Nezavisnost

Foto: Pixabay
Unija sindikata prosvetnih radnika najavila je da u petak, 45. maja članovi ovog sindikata neće držati nastavu u svojim školama. Nastavnici će tog dana doći u škole, ali neće izvoditi nastavu navodi se u saopštenju. Povodom tragedije koja se desila u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", oglasio se u Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost i najavio istu meru.

Na sastanku Glavnog odbora Unije SPRS doneta je ova odluka. Kako piše u saopštenju na sajtu Unije, pozivaju roditelje na razumevanje. „Nemi smo pred činom koji nas je naterao da zatvorimo škole. Sve što činimo i što ćemo činiti je u najboljoj nameri da učinimo škole bezbednim mestom za obrazovanje i vaspitanje sve naše dece„, piše u saopštenju.

Unija SPRS, odnosno Sindikat prosvetnih radnika Niša podržao je Inicijativu osam dekana ebogradskih Fakulteta za spas srpskog obrazovanja. „Nadamo se da će se ovoj inicijativi priključiti i ostali dekani i profesori svih fakulteta u Srbiji, kao i svi sindikati prosvetnih radnika, pa i čitava javnost. Mislimo da je ovo poslednji trenutak kada svi zajedno možemo da učinimo nešto za spas obrazovanja u našoj državi„, stoji između ostalog u saopštenju, u kome piše da je došao poslednji trenutak za spas našeg obrazovanja.

Dekani navode pet glavnih problema:

  1. Dramatičan pad kvaliteta nastavnog kadra
  2. Oduzimanje dostojanstva nastavničkom pozivu. Nastavnici su potcenjeni, prezreni, povremeno i maltretirani od strane učenika i pojedinih roditelja.
  3. Izuzetno niske zarade u prosveti, što govori da ovaj poziv nije prioritet države, a istovremeno se usvajaju neadekvatni zakoni, kojima se godinama urušava i degradira nastavnička profesija.
  4. Urušavanje kvaliteta osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, bazirano na neadekvatnim programima i pogrešno formulisanim ishodima i standardima.
  5. Od 2015. godine, primetan je drastičan pad interesovanja za upis na studijske programe za školovanje nastavnika, a istovremeno plate u ostalim sektorima sve više rastu i sve veći broj nastavnika prelazi u IT i druge sektore, a i  sve je više onih koji odlaze u zemlje Evropske unije

Kako dalje navode da bi došlo do pomaka na bolje pod hitno treba uraditi sledeće korake: Uvesti regionalne stipendije za školovanje nastavnika. Ne dozvoliti nestručnim kadrovima da drže nastavu. Povećati zarade za 30-50 odsto u odnosu na prosečnu zaradu u Srbiji. Smanjiti adminsitraciju prosevtnim radnicima i uvesti nagrade za nastavnije koji sa učenicima osvajaju medalje, za nastavnije koji svojim radom na pravi način reprezentuju profesiju nastavnika.

Na sinoćnjoj konferenciji za medije povodom tragedije u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio nove mere koje se tiču bezbednosti držanja i nošenja oružja, ali i rada streljana. Takođe je predložio spuštanje granice za krivičnu odgovornost sa 14 na 12 godina, u skladu sa međunarodnim standardima. Ova mera je predložena nakon što se oglasilo Više javno tužilaštvo i napomenulo da osumnjičeni neće moći krivično da odgovara jer nema navršenih 14 godina. Vučić je takođe predložio da se u srednje škole uvedu obavezni šestomesečni testovi na narkotike, ali i da Vlada Srbije zabrani pristup sajtovima gde maloletnici mogu videti kako se vrši ubistvo, kao i da se u okviru centara za socijalni rad uvedu posebni timovi za vršnjačko nasilje.

Nakon sinoćnjeg odavanja pošte tragično nastradalima na Cvetnom trgu u Beogradu, okupljeni su produžili ka Ministarstvu prosvete, gde su tražili smenu aktuelnog ministra prosvete Branka Ružića.

Dragan Jevremovic

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Kmaro
Za 2 minuta

Femme Like You

Kmaro
Al Green
Za 6 minuta

Let's Stay Together

Al Green
Bane Lalic & Mvp
Za 9 minuta

Celu Noc I Celi Dan

Bane Lalic & Mvp
Iriefm
Za 13 minuta

Putevi

Iriefm
Robbie Nevil
Za 17 minuta

Wot's it to Yai

Robbie Nevil

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend